AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas da je nemoguće sprečiti prirodne nepogode, ali je potrebno da za njih budemo spremni, jer je upravo pravovremeno reagovanje važno za spasavanje života.

Stefanović je u Nišu, gde se obeležava završetak međunarodne vežbe u oblasti vanrednih situacija "Srbija 2019", zahvalio svim pripadnicima spasilačkih službi za posao koji obavljaju.

- Biti u službi svog naroda, kao vatrogasac, u Sektoru za vanredne situacije, pomagati da se spasu životi kada je najvažnije težak je i odgovoran posao. Ne postoji čovek u našoj zemlji koji vam nije iskreno zahvalan na tome što radite - poručio im je Stefanović.

Ministar je podsetio da su Srbiju 2014. godine pogodile ekstremne vanredne situacije i tada su ruski spacioni bili među prvima koji su pomogli, kao i još 22 tima iz različitih zemalja. Tada se, kaže, videlo koliko je važna saradnja i zajednička obuka.

Stefanović je istakao, nemoguće je sprečiti prirodne nepogode, a klimatske promene ukazuju da će ih biti širom sveta, ali da, ako na to ne možemo da utičemo, možemo da budemo spremni za njih, da prediviđamo, da se spremamo da bolje reagujemo i da gradimo bezbedniju zemlju.

Najbolji način za to su, kaže, upravo vežbe u oblasti upravljanja vanrednim situacijama. Stefanović je podvukao da je vežba "Srbija 2019", zajedno sa ruskim partnerima primer odlične saradnje koju treba ravzijati dalje.

Zahvalio je zameniku ministra za vanredne situacije Rusije Aleksandru Čuprijanu na prilici da se vežbe organizuju, ali i na dugogodišnjoj uspešnoj saradnji.

Takođe, uputio je zahvalnost i svim učesnicima vežbe što su se odazvali i pokazali koliko je dobra uvežbanost i pravovremeno reagovanje važno za spasavanje života, te dodao da je gotovo 700 učesnika pokazalo znanje i sposobnost kako se brzo i efikasno može reagovati u vanrednim situacijama.

Stefanovih je istakao i da je vežba prilika za unapređenje međunarodne saradnje spasilačkih timova.

#Nebojša Stefanović

'