AKTUELNO

Dan državnosti obeležava se od 2002. godine.

Srbija danas slavi Sretenje i Dan državnosti, praznik posvećen 15. februaru 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Sretenje se slavilo kao Dan državnosti do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi ponovo počeo da se slavi od 2002. godine. Danas će ovaj praznik biti obeležen brojnim manifestacijama širom Srbije, a ujedno je i neradan dan.

Foto: Tanjug

18:00 - Premijer Aleksadndar Vučić došao je na prijem povodom Dana državnosti koji organizuje predsednik Repuiblike Tomislav Nikolić na Andrićevom vencu. Na skupu su prisutne brojne zvanice iz plitičkog, javnog i kulturnog života Srbije, kao i predstavnici diplomartskog kora, verskih zajednica i gosti iz inostranstva.

Foto: Tanjug

16:14 - Dan državnosti Republike Srbije obeležava se i ove godine u Briselu. Simbol grada Brisela "Maneken Pis" danas je obučen u srpsku narodnu nošnju, a u centru grada deli se pogača, so i rakija.

Foto: Tanjug

15:27 - Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot čestitao je Dan državnosti građanima Srbije, u ime predsednika Amerike Donalda Trampa.

Kajl Skot je u video poruci objavljenoj na Tviter nalogu ambasade SAD poručio da ta zemlja želi još više da osnaži važno partnerstvo koje postoji između SAD i Srbije i dodao da posebno priznanje želi da oda onima koji svakodnevno služe svojoj državi.

Vaše vojno i medicinsko osoblje radi rame uz rame sa našim osobljem u mirovnim misijama širom sveta. Policajci Srbije su na prvim borbenim linijama, u našoj zajedničkoj borbi protiv kriminala, terorizma i trgovine ljudima. Vatrogasci svakodnevno rizikuju svoje živote, lekari i sestre se neumorno žrtvuju za one koji pate, a nastavnici pripremaju nove generacije za izazove koji ih čekaju u budućnosti.

Foto: Tanjug

13:18 - Dan državnosti Srbije obeležen je u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Tople, a predsednica parlamenta Maja Gojković poručila je da samo stabilna, marljiva, vredna i jaka Srbija može da odbrani svoje nacionalne interese. Gojković, koja predvodi državnu ceremoniju obeležavanja Sretenja, istakla je da ne postoji važniji zadatak od borbe za uspešniju i moderniju Srbiju, Srbiju koja će biti poštovana i uvažavana u svetu.

Danas obeležavamo više od dva veka od početka borbe za modernu srpsku državu, a ipak se, usled kriza i previranja našeg sveta i vremena u kojem živimo, ponovo suočavamo sa izazovima koje zahtevaju nove napore za jačanje naše države.

11:37 - U sedištu predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića na Andrićevom vencu počela je ceremonija svečane dodele odlikovanja povodom državnog praznika.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Orden Kаrаđorđeve zvezde prvog stepenа dobili su Olimpijski komitet Srbije, Pаrаolimpijski komitet Srbije i Gаlerijа nаivne umetnosti u Kovаčici.Dobitnik Ordena Kаrаđorđeve zvezde drugog stepenа je Nemаnjа Rаdulović, a Orden Kаrаđorđeve zvezde trećeg stepenа dobili su atleičarka Ivаnа Špаnović, teniserke Anа Ivаnović i Jelenа Jаnković, bivša selektorka ženske košarkaške reprezentacije Mаrinа Mаljković.

Foto: Tanjug

Sretenjski orden prvog stepenа dobili su Srpskа аkаdemijа nаukа i umetnosti, Mаticа srpskа i Somborskа prepаrаndijа (Pedаgoški fаkultet u Somboru). Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić" posthumno je dobio pripаdnik Ministаrstvа unutrаšnjih poslovа Nenаd Stojаdinović.

09:46 - Predsednik Srbije položio je venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali i upisao se u spomen knjigu. On je poručio da je Srbija danas mirna i slobodna zemlja.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Danas je 15. februar 2017. godine. Srbija je mirna i slobodna zemlja. Nismo bogati ali se polako podižemo. Vodimo samostalno svoju politiku, imamo mnogo prijatelja na svim stranama sveta. Vojno smo neutralni, Srbija je živela i posle vas živeće i posle nas. Uvek za novu decu.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primio je danas brojne čestitke svetskih zvaničnika povodom Dana državnosti, pa su tako lepe želje uputili predsednici Kipra, Meksika, Indonezije, premijeri Češke Republike, Slovenije, Grčke, Poljske, Ukrajine, Alžira, Rumunije, Bugarske, Tunisa i Kambodže.

09:13 - Premijer Grčke Aleksis Cipras izrazio je uverenje da će njegova nedavna poseta dati dodatni podsticaj za još bližu saradnju naše dve zemlje na temeljima jakih istorijskih veza i prijateljstva naših naroda, istakavši da će, u isto vreme, Grčka nastaviti da aktivno podržava napore koje Srbija ulaže kako bi se pridružila Evropskoj uniji.

Foto: Tanjug

09:01 - Predsednik Vlade Srbije primio je čestitku premijera Republike Belorusije Andreja Kobjakova, koji je izrazio uverenje da će dogovori postignuti tokom premijerove nedavne zvanične posete Belorusiji doprineti dinamičnom razvoju saradnje dve zemlje.

Foto: Tanjug

Sa zadovoljstvom ističem konstruktivan karakter našeg nedavnog susreta, koji je prošao u atmosferi prijateljstva i uzajamnog razumevanja. Ubeđen sam da će dogovori postignuti tokom Vaše zvanične posete Belorusiji doprineti dinamičnom razvoju bilateralne saradnje, uključujući i trgovinsko-ekonomsku sferu

08:56 - Premijer Vučić primio je i čestitku premijera Izraela Benjamina Netanjahua, koji je podsetio na dugogošnje prijateljske odnose dve zemlje i posvećenost Vlade Srbije borbi protiv antisemitizma.

Foto: Tanjug AP

Ove godine se obeležava 25. godišnjica obnavljanja diplomatskih veza između Izraela i Srbije. Ponosan sam na dostignuća koja smo ostvarili tokom prethodnih četvrt veka. Potpisivanje sporazuma između Srbije i Izraela o bezviznom režimu 2009. godine i Vaša istorijska poseta Izraelu u decembru 2014. godine, bili su važne prekretnice u našim odnosima, koji su od tada još jači. I dok proslavljate nacionalni dan, želim Vama i narodu Srbije nastavak razvoja, prosperiteta i uspeha. Unapred se radujem daljem širenju prijateljstva i saradnje između naših dveju zemalja u godinama koje dolaze.

I. P.

#Dan državnosti

#Praznik

#Srbija

#Sretenje

'