AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je rekonstrukciju zgrade Muzeja afričke umetnosti i potvrdio da je tender za izradu projekta rekonstrukcije raspisan, kao i da će biti okončan u narednih mesec dana.

Gradonačelnik, koji je danas obišao Muzej, je rekao i da Grad Beograd ima odgovoran odnos prema kulturi i dodao da su muzeji neobilazan deo kulturne ponude našeg grada.

Naveo je da su prethodnih godina obnovljeni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, a da je u planu obnova Muzeja Nikole Tesle.

- To su muzeji koji predstavljaju velike turističke atrakcije, za domaće i strane goste, ali i za građane Beograda. Poznato je da broj turista u Beogradu raste iz godine u godinu, što je pored ostalog i dodatni razlog da briga o muzejima bude na najvišem mogućem nivou - rekao je gradonačelnik.

Radojičić smatra da je Muzej afričke umetnosti jedno od nedovoljno prepoznatih kulturnih blaga Beograda.

- U pitanju je jedinstven muzej u ovom delu Evrope, ali iz nekog razloga od 1977. godine kada je osnovan, nije dovoljno ulagano i čak ni objekat nije u potpunosti završen. Još 1989. godine postojao je plan da se završi još jedan sprat, ali se nažalost to nije dogodilo. Danas sam imao priliku da vidim brojne eksponate, koji su fascinantni i govore o drugim kulturama, ali i svedoče o činjenici da je Beograd kosmopolitski grad koji je otvoren za kulture drugih zemalja - rekao je Radojičić.

Naveo je da će nakon okončanja tendera uslediti planiranje finansijskog dela ovog posla i početak radova, te da je uveren da će Muzej afričke umetnosti postati nova atrakcija Beograda.

Direktorka Muzeja afričke umetnosti Marija Aleksić je rekla da je on jedinstvena ustanova kulturne ponude našeg grada i istakla da ne bi mogao da funkcioniše bez pomoći Grada Beograda.

#Zoran Radojičić

'