AKTUELNO

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević uručila je danas u Dnevnom centru i klubu za starije "Stari grad 2" nove uniforme gerontodomaćicama koje pružaju usluge pomoći u kući.

Ona je navela da uslugu "Pomoć u kući" gerontodomaćice pružaju u 14 beogradskih opština (Vračar, Savski venac, Zvezdara, Čukarica, Stari grad, Palilula, Novi Beograd, Voždovac, Rakovica, Zemun, Mladenovac, Sopot, Obrenovac i Lazarevac), kao i da funkcioniše 30 klubova za starije koji su ravnomerno raspoređeni u gradu.

Stanisavljević je napomenula da Grad finansira rad 609 gerontodomaćica, koje pružaju uslugu za 2.360 korisnika.

-Sada smo obezbedili nove uniforme i obuću za gerontodomaćice i izdvojili sredstva za te namene u približnom iznosu od 11 miliona dinara - rekla je Stanisavljević, a saopštila Gradska uprava.

Dodala je da se pored uniformi, gerontodomaćicama redovno obezbeđuju i sistematski pregledi, kao i računari za potrebe punktova koji se nalaze u okviru klubova za penzionere.

Prema njenim rečima, Sekretarijat za socijalnu zaštitu nastoji da unapredi kvalitet postojećih usluga u klubovima i razvija kako nove usluge, tako i mrežu službe "Pomoć u kući", koja se obezbeđuje osobama koja usled starosti, hronične bolesti ili invaliditeta imaju ograničene fizičke i psihičke sposobnosti.

-U planu nam je povećanje broja gerontodomaćica, kako bi što veći broj korisnika imao uslugu. Obezebedili smo i novu radnu odeću i obuću za zaposlene u Prihvatilištu za decu Beograda i Prihvatilištu za odrasla i stara lica. Za te namene grad je izdvojio sredstva u iznosu nešto većem od 600.000 dinara - dodala je Stanisavljević.

Gerontodomaćice realizuju aktivnosti usluge "Pomoći u kući" po akreditovanom programu obuke, u skladu sa individualnim planom usluge, poštujući vrhovni princip rada "interes korisnika na prvom mestu".

Uz njihovu pomoć, korisnicima se omogućava da žive u svojim domovima i učestvuju u aktivnostima dnevnog života.Ova usluga se obezbeđuje u trajanju do dva sata dnevno po korisniku, tri ili pet dana u sedmici, osim subotom i nedeljom.Pet dana u nedelji pomoć dobijaju ne pokretna lica i korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

#nataša stanisavljević

'