AKTUELNO

Potvrde o primanjima i isplaćenim naknadama zarade za porodilje izdaju se u prostorijama beogradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu, izjavila je danas gradska sekretarka Nataša Stanisavljević i dodala da je za novčano davanje porodiljama Sekretarijat ove godine izdvojio blizu 470 miliona dinara.

Postupak izdavanja potvrda traje oko pet minuta, a potrebno je da porodilja dođe u prostorije Sekretarijata sa ličnom kartom i da se javi u Odeljenju za obračun naknada radnicima zaposlenim u Sektoru za ostvarivanje prava.

Stanisavljevićeva je istakla da je strankama olakšana procedura, jer zahtev mogu podneti i usmeno, saopštila je Gradska uprava.

Kako je dodala, u proteklom periodu mesečno je izdato oko 500 takvih potvrda i podsetila da je to pravo regulisano u Zakonu o finansijskoj podršci porodici s decom, koji je u primeni od 1. jula 2018. godine.

Govoreći o porodiljama koje su iz određenih razloga sprečene da dođu u Sekretarijat po potvrdu, ona je istakla da to mogu da urade i preko svog poslodavca.

-Novim zakonom je to izmenjeno, tako da porodilja dobija sredstva direktno na svoj tekući račun - rekla je Stanisavljevićeva i precizirala da Ministarstvo za rad isplaćuje ta sredstva, a da Sekretarijat za socijalnu zaštitu izdaje potvrdu o tim primanjima.

Inače, porodilje u Beogradu imaju pravo na jednokratno novčano davanje u iznosu od 10.000 dinara, kao i pravo na jednokratno novčano davanje nezaposlenoj porodilji u iznosu od 25.000 dinara.

Takođe, porodilje imaju pravo i na jednokratno novčano davanje za prvo dete u iznosu od 10.000 dinara, za drugo dete, u istom iznosu, a za treće u iznosu od 30.000 dinara, dok za blizance porodilje dobijaju 25.000 dinara po detetu, dodaje se u saopštenju.

Porodilje takođe imaju pravo na davanje iz republičkog budžeta, odnosno za prvo dete dobijaju 106.000 dinara, za drugo 245.000 dinara (dve godine po 10.000 dinara), za treće i četvrto dete 10 godina po 12.000 dinara, odnosno po 18.000 dinara.

#Sekretarijat

#nataša stanisavljević

#porodilje

#potvrde

'