AKTUELNO

U velikoj sali Gradske opštine Rakovica organizovana je tribina posvećena bezbednosti u saobraćaju. Učesnici tribine bili su voditeljka TV Pinka Dea Đurđević koja je i sama doživela tešku nesreću u saobraćaju i predstavnik Policijske stanice Rakovica. Ispred Gradske opštine Rakovica prisustvovali su predsednik opštine Vladan Kocić i član Veća Novica Barjaktarević.

Gosti tribine bili su učenici trećih i četvrtih razreda rakovičkih srednjih šlola, koji po zakonu već mogu da upravljaju automobilom, kao i mladi ljudi koji spadaju u rizičnu kategoriju učesnika u sobraćaju, kao i svim zainteresovanim građani.

Predsednik opštine Vladan Kocić pozdravio je prisutne i naglasio da je ova tema koja govori o značaju bezbednog učešća i odgovornog ponašanja u saobraćaju jedan je od načina da povećamo nivo bezbednosne kulture i ostvarimo zajednički cilj – manji broj poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.

Voditeljka Dea Đurđević je prisutnim srednjoškolcima prenele lično traumatično iskustvo koje je doživela u saobraćaju. Saobraćaj naša svakodnevnica, a svi mi smo aktivani učesnici u saobraćaju, ali i potencijalne žrtve.

- Cilj tribine je da ukažemo na značaj odgovornog ponašanja u sobraćaju i poštovanje propisa. Potrebno je da građani shvate da se sobraćajna nezgoda može svakome dogoditi i da su izuzetno ozbiljne posledice neodgovornog ponašanja . Želimo prvenstveno da utičemo na građane, menjamo pogrešne nevike i stvaramo bezbednu kulturu i vaspitanje - navodi se u saopštenju.

Zvanična statistika Agencije za bezbednost sobraćaja pokazuje da je prošle godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginulo 546 osoba, a lako i teško povređeno 17.479 lica. I ako je broj stradalih na srpskim putevima značajno smanjen u odnosu na period od pre 10,15,20 godina neophodno je da svi segmenti društva daju doprinos kaoko bi građani bili bezbedniji.

#Dea Đurđević

#Saobraćaj

'