AKTUELNO

Mnoge trgovine, turističke agencije i preduzeća odobravaju različite popuste i benefinte za najstarije sugrađane kako bi im rasteretili skromne penzionerske budžete.

Gde i koliko penzioneri mogu da ušte de na računima za komunalije, u marketima, za prevoz...

Jedan od pozitivnih primera je JKP "Ifostan" u Beogradu. Pravo na 30 odsto subvencije ostvaruju penzioneri koji primaju najnižu penziju, dok 10-30 odsto popusta ostvaruju domaćinstva sa niskim prihodima, u skladu sa utvrđenom skalom.

JP "Elektroprivreda Srbije" omogućila je svim potrošačima iz kategorije domaćinstva koji do 28. u mesecu izmire račun za električnu energiju za prethodni mesec, popust od pet odsto.

Što se tiče kablovske televizije, pojedini provajderi odobravaju popuste penzionerima za ove usluge tako da svako treba da se kod svog provajdera raspita o eventualnom popustu.

Kada je reč o beogradskom gradskom prevozu, penzioneri mogu da se voze gradskim prevozom uz personalizovanu plastičnu BusPlus karticu na koju mesečno uplaćuju 1.100 di nara.

Starijima od 65 godina odobren je besplatan prevoz uz personalizovanu BusPlus karticu tokom cele godine, s tim što uplaćuju 400 dinara na godišnjem nivou. Slične pogodnosti nude i ostali gradovi Srbije.

Veliki trgovinski lanci i marketi oko 10. i 25. u mesecu, dakle oko datuma kada se isplaćuju penzije, odobravaju popuste na mnogobrojne artikle u svojim prodavcima i računi im se tada umanjuju uglavnom za oko 10 odsto.

Foto: Printscreen Youtube

Popust za letovanje

U hotelu "Šumadija" u Bečićima popust za boravak u prvoj polovini juna iznosi 10 odsto uz plaćanje na rate do kraja godine. Ko ne želi da putuje na more, odmor može provesti u odmaralištu "Srebrno jezero" u Velikom Gradištu gde će tokođe dobiti popust od 10 odsto i mogućnost plaćanja na rate do kraja godine tokom cele sezone.

Turistička agencija "Rekrea- turs" penzionerima odobrava 10 odsto popusta i pogodnost plaćanja putem administrativ- ne zabrane u ratama do kraja godine za turističko naselje "Biserna obala" u Čanju dok traje sezona.

Za penzionere turistička agencija "Treće doba" obezbeđuje regresirane cene i odloženo plaćanje za boravak u banjama.

Povoljniji uslovi i za banje

Usluge agencije mogu koristi svi korisnici penzija i članovi njihovih porodica. Korisnik penzije koji odluči da preko ove agencije ode na odmor, lečenje, oporavak u neku od banja sa kojima sarađuju, imaće, zavisno od toga gde ide, i do 20 odsto popusta u odnosu na komercijalne cene.

U ponudi su Sijarinska, Vrnjačka, Sokobanja, Ribarska, Niška, Banja Junaković, Prolom banja, Gornja Trepča i Vrdnik, banja Vrujci, zatim Ivanjica, ali i planine Zlatibor i Zlatar.

Sa ovom agencijom može da se letuje i na Crnogorskom primorju po regresiranim cenama za penzionere: u ponudi je konkretno Prčanj za koji se takođe kaže da je vazdušna banja. Plaćanje je odloženo na šest mesečnih rata, ili čekovima građana ili administrativnom zabranom od penzije.

#Odmor

#Penzioner

#Popust

'