AKTUELNO

Korona dovodi do multisistemskih oštećenja i pluća su samo ulazna vrata za ovaj virus, kaže direktor Instituta za plućne bolesti u Sremskoj kamenici prof. dr Ilija Andrijević.

- Korona dovodi do multisistemskih oštećenja, napada više organa i organskih sistema. Pluća su ulazna vrata za virus, ali korona daje svoje manifestacije i na kardiovaskularnom sistemu, ošetećuje i bubrege...

Andrijević objašnjava da ima pacijenata koji u toku lečenja od korone završe sa miokarditisom ili na nekom programu akutne dijalize.

On je istako da je važno što ranije krenuti sa terapijom.

- Kada govorimo o antibioticima, moramo biti obazrivi jer je ovo pre svega virusno oštećenje pluća i samo tri ili 3,5 bakterijska super infekcija - navodi Andrijević.

Kako objašnjava, ovo su izuzetno teški pacijenti.

- Institut se susretao sa najrazličitijim pacijentima, od onih kojimaju tuberkulozu, do onih koji imaju karcinom, virusa H1N1, ali ništa nije slično po težini kliničke slike i brzini promena do kojih dolazi - istakao je Andrijević.

Prema njegovim rečima, za pacijente sa teškom kliničkom slikom, obostranom pneumonijom, koji su na respiratorima, treba razmišljati o upotrebi antibiotika.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tada dolazi do superinfekcije i to vrlo rezistentinom sojevima i tada su indikovani antibiotici - rekao je Andrijević i dodao da njihova primena zavisi od svakog individualnog slučaja.

On je naveo da se orilikom priključivanja pacijenata na kiseoničku terapiju prati više parametara - od temperature, disanja, srčane frekvence...

Andrijević je istakao da Institut uporedo sa kovid pacijentima leči i druge pacijenete, te da nema liste čekanja na hirurgiji kada je reč o karcinomu.

#Ilija Andrijević

#koronavirus