AKTUELNO

Istopolni brakovi ne postoje pred zakonima Srbije, a usvajanje zakona o istopolnom partnerstvu najavila je krajem novembra prošle godine ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Gordana Čomić. Ona je najavila da bi zakon mogao da se nađe u skupštinskoj proceduri pre proleća ove godine.

“Mene uopšte čudi što je Čomićeva ovo uopšte najavila, došlo je kao grom iz vedrog neba”, izjavio je Predrag Azdejković, predsednik NVO GLIC, za Pink.

Kaže da je najava zakona bila nepotrebna jer se daje prostora medijima za komentare, kritike, i slično, a poente nema jer zakon još uvek ne postoji.

- Pričamo u prazno o ovoj inicijativi koja postoji već 20 godina. Postoje neki zakonski predlozi koje su pisale NVO, a koji su predočeni ministarki. Da li će ih Ministarstvo usvojiti, videćemo – kaže Azdejković.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da su istopolni brakovi u Srbiji nemogući jer su zabranjeni Ustavom, ali da su moguća istopolna partnerstva – posebne institucije koje liče na brak.

Milica Stamenkovski, politikolog i predsednica Srpske stranke Zavetnici, kaže da bi istopolna partnerstva predstavljala sistem malih koraka kojima se svest postepeno adaptira, a onda, kada se nešto veće dogodi, kasno je za reakciju.

- Decenijama imamo vid propagande i napravljena je čitava ideologija od navodne borbe za prava LGBT zajednice. Mnogi su govorili da istopolnih partnerstava neće biti, da se o tome neće ni diskutovati, da im se dozvoljava da šetaju kako ne bi bili diskriminisani. Ne mislim da su uopšte i diskriminisani, posebno od trenutka kada je Ana Brnabić postala premijerka – kaže Stamenkovski.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da bi oni koji su za zakon, najviše voleli da se on usvoji “ispod žita”, bez velike pompe, ali da se mora imati u vidu da je barem ¾ stanovništva u Srbiji protiv usvajanja takvog zakona. Ističe da je protiv usvajanja zakona kojim će ovakve zajednice da liče na brak, te da podržava usvajanje zakona koji će regulisati samo određena prava.

Jovanka Zečević, advokat, kaže da joj nije baš najjasnije šta je ideja ovog znaka: upisivanje kod matičara koje ne podrazumeva brak, i kojim se ne uvodi ni brak, ni vanbračna zajednica, niti je moguće usvajanje dece.

- Koliko sam ja shvatila, oni bi ovim da reše svoje međusobne odnose, u kojima bi partneri mogli da naslede jedan drugog, kako bi mogli da se obilaze u zatvorima i slično – kaže Zečević.

Foto: TV Pink Printscreen

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Jovanka Zečević

#Milica Đurđević Stamenkovski

#Novo jutro

#Predrag Azdejković