AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar večeras je gostujući na TV Pink u emisiji "Hit Tvit" istakao da je Srbija treća zemlja u Evropi po stopi vakcinisanih građana, a pričao je i o novom soju korone u Srbiji.

Lončar kaže da je sve pod kontrolom i da je situacija pomno praćena.

Foto: TV Pink Printscreen

Reč je o ženi '58. godište, koja se najverovatnije zarazila u avionu iz Londona. Bila je negativna po dolasku ali je posle dva-tri dana dobila pozitivan rezultat nakon što joj je pozlilo. Nastavili smo dalju dijagnostiku i posle svih analiza smo sinoć izolovali novi soj i ono što o njemu znamo jeste da je sličan običnom koronavirusu. Razlika je u tome da se klinička slika ispolji brže, pa je tako i njen suprug brzo ispoljio simptome, završio je sa obostranom upalom pluća, bio je u bolnici. Došla im je i snaja iz Tuzle koja se takođe zarazila, ali nije bilo potrebe za hospitalizacijom - kaže Lončar.

Na pitanje da li je ovaj soj virusa smrtonosniji, kaže da je prošlo malo vremena da bi se ovakvi zaključci donosili.

Foto: TV Pink Printscreen

Molim sve da ne ulazimo u ovo pitanje jer je potrebno vreme da se sve dokaže i da bi se tvrdilo. Moramo imati opreznost, mada vidimo da se mnoge zemlje zatvaraju, što je u redu, jer se tako štiti zdravstveni sistem - kaže ministar.

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je izgradila bolnice tokom korone, a imamo i najnižu incidencu oboljenja u regionu!

"Mi smo po ovim rezultatima na trećem mestu u Evropi i na šestom mestu u svetu. Ono što bi još naši građani trebali da znaju je da je Srbija najviše testirala građana. Srbija ima najnižu incidencu oboljenja u regionu. Srbija ima najmanju stopu smrtnosti. Srbija je najviše vakcina obezbedila u regionu, ali i šire. Srbija je obezbedila najviše respiratora. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je uspela da izgradi dve bolnice. Srbija je ubedljivo najviše pacijenata hospitalizovala. Sa ovim što je rađeno, spašeno je na stotine i hiljade života" - istakao je Lončar u nastavku emisije.