AKTUELNO

Pranje novca je, ističe, globalni fenomen.

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca iz Ministarstva finansija Željko Radovanović objašnjava da je pranje novca integracija nelegalno stečenog novca ili imovine u legalne tokove.

- Uprava za sprečavanje pranja novca funkcioniše u sastavu Ministarstva finansija i reč je o finansijsko-obaveštajnoj službi Republike Srbije. Zadužena je za prikupljanje, obradu i analizu finansijsko-obaveštajnih podataka – objašnjava Radovanović za TV Vesti.

Foto: TV Vesti

Ističe da je Uprava samo deo u sistemu borbe protiv pranja novca koji se može uslovno podeliti na dva dela: represivni (policija, sudovi i tužilaštvo) i preventivni deo koji, pored Uprave, čine obveznici po zakonu i nadzorni organi (Komisija za hartije od vrednosti, NBS…).

- Obveznici po zakonu (banke, finansijske institucije, advokati, javni beležnici, priređivači igara na sreću) u obavezi su da, kada primate sumnjive poslovne aktivnosti odnosno transakcije, jave Upravi za sprečavanje pranja novca koja takve slučajeve uzima u rad, prikuplja podatke, proverava, a onda podatke dalje dostavlja drugim državnim organima, pre svega službama bezbednosti, ako za to ima potrebe – kaže Radovanović.

Foto: TV Vesti

Suština je da svaki deo sistema mora da funkcioniše besprekorno, kaže Radovanović.

- Svaki deo sistema mora da da svoj doprinos, a ako neko u sistemu zakaže, onda možemo da imamo problem. Prva brana u sistemu je privatni sektor, a banke kao deo privatnog sektora trebalo bi da prve detektuju nešto sumnjivo, u najranijoj fazi, i da alarmiraju čitav sistem. Sistem mora da da svoj odgovor koji mora biti adekvatan kako bi se sprečio svaki pokušaj pranja novca – kaže Radovanović.

Pranje novca je, ističe, globalni fenomen.

Kako se pere novac? 

Radovanović je dao primer kako se profesionalno pere novac.

- Reč je o simulaciji poslovanja. Naime, osnujete nekoliko privrednih društava u više zemalja, a cilj je da novac cirkuliše, da se obavlja što više transakcija i da se poslovanje glumi. 

Kako to otkrivamo? 

- Uprava za pranje novca pravi "tipologije pranja novca", karakteristike za svaki slučaj i to su obrasci pranja novca koji se dele bankama, na osnovu kojih čak i banke mogu da prepoznaju pranje novca u određenim aktivnostima. 

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, Orion - 603, Pošta net - 110

Pratite TV Vesti i na društvenim mrežama: Instagram Youtube!

#TV Vesti