AKTUELNO

Kako je najavljeno, od sledeće nedelje građani koji su primili drugu dozu vakcine protiv koronavirusa mogli bi da očekuju pogodnosti kod kulturnih dešavanja u glavnom gradu.

Svi građani koji su revakcinisani, odnosno primili drugu dozu vakcine protiv korona virusa, od naredne sedmice moći će da kupuju karte za pozorišta i festivale i to sa popustom od 30 odsto. Kako je najavljeno, tokom leta će biti organizovana dva koncerta na Tašmajdanu, a na njih biti pozvani samo oni koji su primili obe doze vakcine.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je za TV Vesti da trenutno nema diskriminacije u pandemiji, ali da bi je moglo biti ako bi se preduzele određene diskriminatorske mere.

Foto: TV Vesti

- Diskriminacija, odnosno njena zabrana, kao pojam uređena je Evropskom konvencijom u članu 14. koja daje opšti okvir gde će svaka država svojim pozitivnim propisima urediti šta smatra diskriminacijom. Diskriminacija je i posredno i neposredno stavljanje lica u diskriminatorski položaj, po bilo kom osnovu, što je zabranjeno – navodi Pašalić i dodaje:

Zakon o zabrani diskriminacije u Članu 2 govori da svako pravljenje razlika koje nije dozvoljeno, svakako se smatra diskriminacijom. Da li se diskriminacijom smatra razlikovanje vakcinisanih od nevakcinisanih? Reći ću sledeće: ako imate nekoga ko ne može da se vakciniše iz zdravstvenih razloga, i pored toga ga onemogućavate mu da ostvari neko pravo, ili mu određeno pravo uskraćujete, onda je na delu diskriminacija.

Foto: TV Vesti

Ističe da je lično pristalica vakcinacije i da dosad na račun postupka vakcinacije nije bilo žalbi, već su se sve žalbe odnosile na posledice preopterećenosti poslom vakcinacije i lečenja Kovida-19 (na duga čekanjana dugo rešavanje tekućih problema, ali i na sve ostalo što se pre pandemije drugačije, odnosno brže, rešavalo).

- Negde je potrebno strpljenje, a negde je praktično izvršna vlast zakazala jer se ona pravda pandemijom i neke stvari koje bi trebalo da uradi, ne radi – kaže Pašalić.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram Youtube!

#TV Vesti

#Zoran Pašalić