AKTUELNO

Pokrajinski sekretar za zdravstvo govorio je o novim merama koje su usvojene na upravo završenoj sednici Kriznog štaba.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa Zoran Gojković izjavio je da se beleži povećanje broja novoobolelih u Beogradu, da je situacija pod kontrolom u Novom Sadu i da se vidi tendencija porasta broja vakcinisanih. Visoke cifre kada je reč o broju zaraženih, kako dodaje, zaustavljene su visoko, što je loše.

On je istakao i da večeras u Srbiju stuže prva doza vakcina iz Kovaks programa Evropske unije.

Foto: TV Vesti Printscreen

Predlog Kriznog štaba, usaglašen sa medicinskim delom štaba, jeste da se od ponedeljka omogući ugostiteljskim objektima koji imaju mogućnost rada na otvorenom, tj. imaju bašte, da rade pod uslovima koji će tačno i precizno biti definisani tokom vikenda.

- U nedelju najkasnije ćemo obelodaniti tačne uslove, prvenstveno koji broj će biti dozvoljen u bašti. U slučaju da tokom vikenda nemamo nagli skok broja obolelih, ova mera će važiti od ponedeljka - kaže Gojković. Pojašnjava da "nagli skok" podrazumeva neočekivano i drastično povećanje broja novoobolelih.

Radno vreme svih objekata će, kako kaže, biti produženo do 22 sata, a u nedelju ili u ponedeljak će se razmatrati i otvaranje tržnih centara.

On je pozvao građane da se vakcinišu, jer sa porastom broja vakcinisanih, popuštaće se i mere i postepeno ćemo se vraćati u normalne tokove.

Na pitanje da li postoje uslovi za povratak školaraca u klupe, Gojković kaže da do daljeg svi srednjoškolci i stariji osnovci ostaju na onlajn nastavi.

Naglasio je da je pojačana kontrola granične polocije na granicama, jer se moraju strogo poštovati mere, jer u Srbiju ne sme ući niko bez PRC testa ili potvrde o potpunoj vakcinaciji.

Foto: TV Vesti Printscreen

Istakao je da će i tokom subote i nedelje vakcinalni punktovi raditi noprmalno, i još jedno apelovao na građane da se prijave za vakcinaciju.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je da putovanje ne treba da bude razlog da bi se neko vakcinisao, već da je neophodno shvatiti da nam je vakcina najjače oružje u borbi protiv koronavirusa.

- Imamo sve uslove da se vraćamo normalnom životu, na nama je da složno napravimo barijeru za dalje širenje virusa - kaže Kisić Tepavčević.

Foto: TV Vesti

Ističe da moramo da se strpimo, ali i da iskoristimo dostupnost vakcina. Uskoro, kako kaže, se nada da neće biti potrebe da inspekcije rade punim kapacitetom.

- Ni otvoreni prostori nisu potpuno bezbedni ako se ne stvore uslovi da se virus ne prenosi - kaže dr Kisić Tepavčević.

#Zoran Gojković