AKTUELNO

U Beogradu je u 71. godini života od posledica virusa korona preminuo Svetozar Crnogorac, dugogodišnji predsednik Zavičajnog kluba Gačana.

Bio je jedan od najaktivnijih zavičajnih pregalaca srpske Hercegovine. Kao uspešan poslovni čovek nikad nije odstupio od svog patriotskog i nacionalnog opredeljenja, pa je dao aktivan doprinos u odbrambeno-otadžbinskom ratu i sa čuvenom Gatačkom brigadom se upisao u red stvaraoca Republike Srpske.

Svoje poslovne kontakte je iskoristio za skupljanje pomoći Srpskoj Hercegovini tokom ratnih i poratnih godina.

Predvodio je zajedno sa svojim bratstvom Crnogorac obnovu crkve Rođenja Presvete Bogorodice u svom rodnom selu Stari Dulići kod Gacka.

Kao predsednik kluba Gačana pokretao je mnoge humanitarne akcije i pomagao socijalno ugrožene porodice u zavičaju.

Bio je dugogodišnji potpredsednik Koordinacionog odbora svih zavičajnih hercegovačkih udruženja u Srbiji. Vodeći brigu ne samo o svom Gacku, nego i o celoj Hercegovini, pokrenuo je čitav niz akcija od kojih je najznačajnija Hercegovačka akademija posvećena obnovi Prebilovaca i podizanju Hrama Vaskresenja.

Pomagao je izdavačku djelatnost čiji je sadržaj bio usmeren na očuvanje srpske nacionalne kulture i nesebično pomagao zemljacima i svim ljudima dobre volje u raznim životnim okolnostima.

Plenio je harizmom, pa nije čudo što su tradicionalna sijela Gačana predstavljala ujedno i najmasovniji skup Hercegovaca u Beogradu.

Boreći se za prava srpskih povratnika sa svojim bliskim saradnicima i uz pomoć SPC stizao je i do Valentina Incka sa zahtevima da se sačuva srpsko ime u dolini Neretve.

Hercegovci u Srbiji ga pamte kao čoveka velikog srca, širokih pogleda i dobrih i časnih namera.