AKTUELNO

Novi vrtić u zemunskom naselju Altina, površine 1.500 kvadrata, koji će moći da primi oko 200 mališana, počeće sutra da se gradi na parceli površine 2.500 kvadratnih metara, najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

- U ovom novom zemunskom naselju postoji veliki problem smeštaja dece u vrtiće, tako da smo njima dali prioritet. Rok za završetak radova je 10 meseci, a grad je za ovu namenu izdvojio 77 miliona dinara - rekao je Vesić.

Istakao je da u ovom trenutku svi roditelji čija deca nisu uspela da se upišu u vrtiće mogu da ulože žalbu do 21. juna, a grad ima mogućnost da poveća do 20 odsto broj mesta u vrtićima a da to ne bude nauštrb kvaliteta usluga.

ZEMLJOTRES NA PERIFERIJI GLAVNOG GRADA: Stanovnici osetili potrese!

- Ove godine skoro 9.500 dece upisano je u privatne vrtiće čija mesta grad subvencioniše. Za razliku od pre desetak godina, sada mnogo veći broj roditelja želi da im deca borave u vrtiću jer se ona tamo edukuju. Intenzivno ćemo raditi da se još više prošire kapaciteti kako bi sva deca u Beogradu mogla da borave u vrtiću, a pre svega u predškolskom uzrastu jer je njihovo obrazovanje postalo sastavni deo školskog obrazovanja - naglasio je Vesić.

Gradski menadžer je istakao da nikada više dece nije upisano u privatne vrtiće zahvaljujući odluci grada da subvencioniše mesta u ovim vrtićima.

Vesić je, vezano za odluku o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, koja je na dnevnom redu današnje sednice gradskog parlamenta, rekao da je u odnosu na 2016. godinu vrednost kvadrata u Beogradu porasla za 23 odsto, a na osnovu toga se određuje i naknada za građevinsko zemljište.

Simić: Srpska lista s dovoljno poslanika da blokira štetne inicijative

Sada bismo na osnovu toga morali i naknadu za građevinsko zemljište da podignemo u tolikom procentu. Međutim, mi smo grad koji ima više od 500 gradilišta i već krajem juna preći ćemo broj kvadratnih metara u građevinskim dozvolama koji smo izdali tokom cele prošle godine, a to je 630.000 kvadrata. Zato smo u narednih godinu dana povećali procenat popusta na naknadu za građevinsko zemljište sa 30 na 40 odsto, tako da kada se preračuna, naknada za investitore biće veća za samo pet odsto, što je prihvatljivo i neće oterati investitore. Time smo kao grad pokazali da su nam investicije važne i da ćemo nastaviti i dalje ovim tempom", objasnio je on.

Vesić je naglasio da je jedna takođe važna odluka na današnjoj sednici osnivanje preduzeća "Fajnel for", koje će se baviti tehničkim poslovima organizacije ovog velikog takmičenja koje će se održari u Beogradu sledeće godine.

-To će biti dobra promocija Beograda i grad će imati koristi i zaradu od ovog takmičenja. Treba da se ponosimo time što će Fajnel for uopšte da se održi u našem gradu. Mi nastavljamo tim tempom da svake godine imamo jedno važno i veliko sportsko takmičenje koje doprinosi afirmaciji našeg grada u svetu - zaključio je Vesić.

#Vrtić

#Zemun

#deca

'