AKTUELNO

Evropska unija je preporučila svojim članicama da dozvole ulazak putnika iz “trećih zemalja” ukoliko su vakcinisani i ako zadovoljavaju određene uslove i nalaze se na tzv. beloj listi.

Prvobitno je granica za ulazak na ovu listu bila brojka od 25 zaraženih na 100.000 građana koliko je neka zemlja, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) imala u prethodnih 14 dana, da bi u maju ove godine prag bio značajno snižen na 75 zaraženih na 100.000 stanovnika.

A poslednji podaci govore da je Srbija ovaj uslov - ispunila! Naime, naša zemlja trenutno po parametrima ECDC ima nešto više od 65 obolelih na 100.000 građana, sa tendencijom daljeg pada.

Međutim, sama brojka ništa ne znači, pa čak ni da će nas EU na narednom “skeniranju stanja” za nekoliko dana staviti na tu čuvenu belu listu na kojoj se, prema odluci od 6. maja, nalaze Australija, Izrael, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja, Tajland i Kina.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Ako se EU bude vodila postavljenim principima, još nekoliko evropskih država koje nisu njene članice, morale bi da se nađu na listi. Pored Srbije to bi bile i Albanija, Severna Makedonija, Moldavija, Bosna i Hercegovina...

Srbija se, inače, već nalazila na ovoj listi i to sve do 16. jula 2020. godine kada je skinuta zbog pogoršanja epidemiološke situacije i čuvenog drugog, letnjeg talasa, koji je u junu i julu pogodio našu zemlju.

Ipak, bili na beloj listi ili ne, odluka EU je samo preporuka svojim članicama. Tako da one ne moraju da puste naše građane čak i ako se na njoj nađemo, ali isto tako mogu da nam otvore svoje granice čak i ako nismo na njoj.

Takav je trenutno slučaj sa Grčkom, Mađarskom, Hrvatskom, Kiprom, Slovenijom, Bugarskom i Rumunijom, koje priznaju sve vakcine koje su u opticaju kod nas.

#koronavirus