AKTUELNO

U Malom Zvorniku u toku su arheološka istraživanja na lokalitetu Orlovine započeta 2013. godine. Prema tvrdnjama stručnjaka, Orlovine su posle Caričinog grada drugi po značaju lokalitet u Srbiji koji svedoči o životu u vreme vladavine cara Justinijana.

Gusta šuma vekovima je skrivala vizantijski grad za koji se veruje da je u 6. veku bio veći nego što je Mali Zvornik danas. Gde god arheolozi potraže pojave se kameni blokovi, ali i delovi keramike, kao i zubi životinjskog porekla. Za konzervaciju i posete turista najpre će biti spremna crkva.

„Ovde je istražena većim delom ranovizantijska bazilika, velika crkva koja je dugačka 30 metara što je svrstava među veće na našem prostoru i koja je jako dobro očuvana posebno u  oltarskom delu gde su sačuvani i ostaci zidnog slikarstva“, navodi Radivoje Arsić, areheolog iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Da su zidine deo utvrđenja znalo se od davnina, ali su arheološka istraživanja iznenadila i same stručnjake. Otkriveni su i rezervoari za vodu, delovi gradskih kapija i kule utvrđenja.

„Ovo je izuzetno značajno otkriće, ne samo za ovaj naš region već i za Srbiju u celini, jer se ovde nalazimo na mestu jednog zaboravljenog grada koji je, prema nekim pretpostavkama, imao površinu od 15 hektara, ali ono što smo mi premerili u skorije vreme radeći na odluci za proglašenje spomenik kulture, on ima blizu 40 hektara“, dodaje Arsić.

U Opštini Mali Zvornik kažu da je u interesu da se lokalitet sačuva, zaštiti i predstavi čitavoj javnosti Srbije.

„Sve finansira Opština Mali Zvornik, negde oko osam i nešto miliona dinara i onda ćemo tu da ponudimo za turiste, turističku ponudu, ali to je samo jedan deo, jedan segment ovog rada“, napominje Zoran Jevtić, predsednik Opštine Mali Zvornik.