AKTUELNO

U čast srpskog knjiženika i komediografa, začetnika retorike u Srbiji, novinara i diplomate, Branislava Nušića, u Smederevu se još od 1984. godine održava pozorišni festival “Nušićevi dani”. U ovom gradu, čuveni pozorišni stvaralac je proveo veliki deo svog detinjstva i mladosti. I ove godine se grad Smederevo 38. put za redom, od 13. do 20. juna, kroz izvođenje pozorišnih predstava i okupljanje zaljubljenika u pozorište, s posebnom pažnjom priseća Branislava Nušića i njegovog doprinosa srpskoj kulturi i kulturnom stvaralaštvu. Pozorišna manifestacija “Nušićevi dani” okuplja sve generacije i podstiče interakciju u kulturi kroz organizovanje tribina i specijalizovanih dečijih programa.

Tradicionalno žiri festivala dodeljuje nagradu za životno delo, koja je ove godine pripala glumcu Petru Božoviću. Kako je stručni žiri istakao u obrazloženju, Petar Božović je po mnogo čemu jedinstven slučaj u praksi srpskog teatra, filma i televizije, jer je celim svojim delom dao nemerljiv doprinos umetnosti glume, a time i modernoj srpskoj kulturi.

Foto: Promo

Pretfestivalski program počinje 13. juna u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo u 12 časova, izvođenjem predstave za najmlađe, pod nazivom Klik i Klak, u režiji i po tekstu Mateje Popovića. Predstava Autobiografija, po romanu Branislava Nušića, u režiji Jova Grujića i izvođenju Okret teatra, na repertoaru je od 20 časova

Foto: Promo

Narednog dana, 14. juna, u terminu namenjenom za najmlađe ljubitelje pozorišta, Malo pozorište Duško Radović izvodi predstavu „Čudotvorno kresivo“ po motivima bajke Hansa Kristijana Anderesena u režiji Gorana Balančevića. U koncertnoj dvorani od 13 časova, za mališane preko četiri godine, organizovana je radionica pod nazivom „Kako se pravi pozorišna magija“. Na Velikoj sceni od 20 časova biće izvedena predstava pozorišta iz Petrovca na Mlavi, po romanu Branislava Nušića „Ne očajavajte nikad“ u adaptaciji i režiji Miloša Jagodića. 

Festivalski program počinje svečanim otvarenjem festivala u utorak, 15. juna, na Platou ispred Centra za kulturu Smederevo u 19,15, tradicionalnim polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću, nakon čega će u Galeriji Centra za kulturu biti otvorena izložba “Sva lica diplomate Branislava Nušića”. 38. izdanje pozorišnog festivala “Nušićevi dani” biće obeleženo izvođenjem predstave “Divlje meso” u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića.

Foto: Promo

“Ožaloščena porodica”, po motivima istoimene komedije Branislava Nušića, u režiji Andreja Boka i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, na repertoaru je 16. juna, dok će 17. juna posetioci festivala imati priliku da pogledaju izvođenje predstave “Za sada je sve ok”, Kruševačkog pozorišta, čiju režiju potpisuje Snežana Trišić. U petak, 18. juna posetioce očekuje “Pokondirena tikva” u režiji Đurđe Tešić, koju izvodi Narodno pozorište “Sterija”. Predstava “Pučina”, po tekstu Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, je u subotu 19. juna. Sve predstave u okviru festivala su u terminu od 20 časova i igraju se u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo. Poslednjeg festivalskog dana, 20. juna, će biti biti dodeljene tradicionalne nagrade: 

Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru 

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke žirija

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike

Nagrada „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu