AKTUELNO

Kako hidrolog Dejan Vladiković najavljuje, moguće je da će ovo leto biti toplije u odnosu na prethodne godine, gde dodaje, da će zasigurno biti još toplih i lepih dana, a kada su u pitanju padavine, ne očekuje nemački scenario.

Vladiković za Pink objašnjava, da nemački scenario sa kataklizmičnim scenama neće biti prisutan kod nas, iz razloga što je u prethodnih nekoliko dana bilo sušnog perioda, gde je nivo vode opao, a kiše koje su pale, su znatno popravile sušnu situaciju.

- U naredna 24 sata je moguće da će zbog intemnzivnih padavina, koje su karakteristične za ovaj period, biti manjih bujičnih poplava, sa manjim izlivanjima, gde će od sutra ponovo, postepeno krenuti i lepše i toplije vreme - priča Vladiković za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Vladiković dodaje da je Srbija uhvatila korak sa dosta razvijenijijim državama koje prate sve pojave i promene, kada su u pitanju poplave.

- Treba jačati vezu između subjekata u odbrani od poplava, dakle između sektora za odbranu od poplava, i javih preduzeća. Treba vršiti što bolju edukaciju, jer je sada izvesno da će ovo biti prisutno i u narednim godinama - rekao je Vladiković.

Klimatolog prof Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu ističe da dešavanja oko nas, kada su u pitanju poplave, dokazuju da klima ne funkcioniše kako treba, što je poznato i godinama unazad.

Foto: TV Pink Printscreen

- U prošlosti su poplave nanosile velike žrtve, a danas živimo u 21. veku, gde ljudi očekuju da do toga ne može da dođe, međutim, priroda je jača i protiv nje se ne može - priča Đurđević.

Đurđević ističe, da kada je atmosfera toplija, ona ima više vodene pare, a to prouzrokuje padavine koje su obilne.

- Ako nešto ne uradimo, sve ovo nas čeka tek u budućnosti - rekao je Đurđević.

Autor: