AKTUELNO

Sednica kriznog štaba održana je danas u Palati Srbija.

Na upravo završenoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da se omogući davanje treće doze posebno rizičnim grupama.

- Ono što jeste bio zaključak da kada je u pitanju treća doza, u prvoj grupi su one osobe koje imaju imunodeficijentna stanja i različita hronična oboljenja koja su u vezi sa oslabljenim imunitetom. To su pre svega osobe koje su imale transplataciju organa, one koje su na hemodijalizi, osobe sa hroničnim oboljenjem jetra, bubrega, pluća...", istakla je ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević i dodala:

To je u ovom momentu grupa koja je prepoznata da joj je potrebno da se pojača taj post-vakcinalni imunitet trećom dozom kada istekne 6 meseci od primanja druge doze vakcine.

Istraživanja se nastavljaju da bi se utvrdilo kada, kome, koju i u kom vremenskom roku je potrebno dati dodatnu dozu vakcine, istakla je ministarka i apelovana na sve građane da se vakcinišu.

Ona je navela da će sastanci kriznog štaba od sada biti održavani češće.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug Live

Ističe da svakim danom imamo značajan porast broja ljudi koji se inficira i hospitalizuje.

- Porast novozaraženih nije dramatičan, ali pokazuje nam da vrlo lako epidemiološka situacija može da izmakne kontroli - kaže Kisić Tepavčević. Ona je apelovala na mlade da se vakcinišu, jer, kako je navela, svaki peti čovek do 30 godina je vakcinisan.

- Oni predstavljaju značajne prenosioce bolesti. Mnogi još uvek ne razmišljaju o jeseni, o sezoni gripa, upravo je sad vreme za imunizaciju. Mladi treba da zadaju završni udarac virusu - navela je ona.

#prof. dr Darija Kisić Tepavčević