AKTUELNO

Počela je evakuacija troje srpskih državljana iz Kabula.

Oni su, kako prenose "Novosti", prijavljeni na let na nemačkom avionu i trenutno su na bezbednom. Još uvek se ne zna tačno vreme leta.

Srpski državljani su od pada prestonice Avganistana bili smešteni na aerodromu u Kabulu koji je obezbeđivala vojska SAD.

Oni su juče za medije u Srbiji rekli da su bili u stalnom kontaktu sa otpravnikom poslova Ambasade Srbije u Indiji Sinišom Pavićem koji pokušava da im pomogne od juče. Od njega su, kako prenose, saznali da je još samo jedna državljanka Srbije u Kabulu.

Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji, koja je nadležna i za Avganistan, Siniša Pavić rekao je juče za RTS da je u kontaktu sa troje državljana Srbije i da se radi na njihovoj evakuaciji.

Siniša Pavić je rekao, da je na osnovu toga što je čuo od njih, ali i na osnovu onoga što se može ispratiti preko medija, situacija dramatična.

"Oko vojnog aerodroma koji nam je za evakuacije najzanimljiviji ima, po procenama, od 1.000 do 2.000 ljudi. Neki od njih su naoružani i ne isključuje se mogućnost nasilnog upada", istakao je Pavić.

Podsećanja radi, situacija u Avganistanu eksalirala je pošto su talibanske snage u nedelju osvojile prestonicu Kabul.

Posle toga, predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, kako je rekao, izbegao krvoproliće u državi. Veliki broj građana u očaju uputio se ka aerodromu u Kabulu kako bi pobegli iz zemlje.

Evakuacija građana avionom bila je u jednom trenutku prekinuta zbog brojnih ljudi koji su blokirali pistu, ali je aviosaobraćaj ponovo uspostavljen