AKTUELNO

Za vreme devedesetih, bio je jedan od komandanata Arkanovih "tigrova".

Dr Borislav Pelević koji je 2018. preminuo u 61. godini, bio je majstor karatea i kik boksa i istaknuti sportski radnik, ali će u javnosti najviše ostati zapamćen kao kum Željka i Svetlane Cece Ražnatović i jedan od komandanata Srpske dobrovoljačke garde.

Pelević je učestvovao u ratovima 1991-1995. kada je dva puta teško ranjavan. Odlikovan je Srebrnom i Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić".

Posle Arkanovog ubistva, bio je i predsednik Stranke srpskog jedinstva, koju je Ražnatović osnovao u jesen 1993. i u svojim kasnijim nastupima u javnosti uvek je isticao da se Arkana neće odreći ni po koju cenu.

Foto: Printscreen YouTube/Svetlana Ceca Raznatovic

- Nikad se neću odreći Arkana. Kuma se ne odričem, bez obzira na funkciju. Njegova slika će uvek biti u mojoj kući, brvnari, kabinetu, koji god da bude - izjavio je Pelević za "Kurir" 2012. godine.

Posle Arkanove smrti preuzeo je obavezu da izdrzava preko 200 porodica ranjenih i poginulih boraca i uvek isticao da je kod Arkana otišao zato što je znao da u njegovim jedinicama nikada neće biti izdaje.

Pelević je rođen 22. novembra 1956. godine u selu Bublje kod Peći, na Kosovu i Metohiji. Bio je doktor nauka iz oblasti sportskog menadžmenta i bio je profesor na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi u Beogradu na predmetima Menadžment sportskih takmičenja i Uvod u menadžment.

Foto: Printscreen YouTube/Nesto Novo

Na institutu za sport i fizičku kulturu INSEP u Parizu, 1986. i 1987. godine diplomirao je borilačke sportove, smer savate boks. Nosilac je Srebrne rukavice, najvišeg zvanja u savatu. Bio je majstor karatea - crni pojas 4. dan, a zvanje je dobio polaganjem pred komisijom čiji je predsednik bio proslavljeni selektor i trener engleske karate reprezentacije, Tiki Donovan.

Trenirao je karate klub "Partizan", sa kojim je osvojio titulu šampiona Srbije. Osnovao je prvi kik boks klub u Srbiji gde se trenirao ful kontakt i savate boks. Bio je potpredsednik Svetske Kik-boks federacije WAKO i Predsednik sudijske komisije Svetske federacije.

Deset godina je bio glavni i odgovorni urednik časopisa "Karate RING". U dva mandata je bio član Predsedništva Jugoslovenskog olimpijskog komiteta, kao i član Predsedništva Sportskog saveza Srbije. Bio je dugogodišnji predsednik Kik-boks saveza Jugoslavije (YUKICK), a onda i predsednik Kik-boks saveza Srbije i predsednik najuspešnijeg kik-boks kluba "Crvena zvezda-Delije".

Foto: Printscreen YouTube/AP Archive

Preminuo je 25. oktobra 2018. godine, a na sahrani su ga, između ostalog, ispratili Ceca Ražnatović sa sestrom Lidijom, kao i njena deca Veljko i Anastasija. Ceca je tada kroz suze rekla da je "otišao prerano", a Veljko mu uputio potresnu poruku na Instagramu: "Počivaj u miru, kume. Znam da imaš najbolje društvo sada", poručio je Ražnatović misleći na pokojnog oca.

#Svetlana Ceca Ražnatović

#borislav pelević

#Željko Ražnatović Arkan