AKTUELNO

Tableta ekstazija košta 150 dinara, skoro kao jedna užina, a tako se i deli po školskim dvorištima.

"Nabodi je, nabodi bre!"

"Ako brate, krljanje... Baš se volite (smeh)"

"Noga, noga..."

Ovako su deca od svega 13,14 godina navijala dok su se dve devojčice brutalno tukle u dvorištu OŠ ""Heroj Radmila Šišković" u Smederevskoj Palanci. Jedna drugu su šamarale, šutirale, čupale, udarale po celom licu i telu. Njihovi vršnjaci za to vreme su se smejali, dovikivali i snimali telefonima. Prizor je bio identičan bokserskom ringu i samo je falio "sudija" koji bi mučan "meč" konačno prekinuo.

Dok se javnost zgražava, prosvetni radnici upozoravaju - ovo nije ništa novo i ništa retko. Nasilje među đacima, pa čak i osnovcima, sve je izraženije i raširenije, a školska dvorišta postala su mesta gde se đaci tuku, upražnjavaju seks i diluju drogu, uglavnom marihuanu i ekstazi.

- Ne biste verovali kako devojčice psuju. One čak i nastavnike bez problema oteraju u p..m... Kod devojčica dominira verbalno nasilje, vređanje, psovke, psihičko maltretiranje, a kod dečaka tuče. Mada, sudeći po snimcima koji se pojavljuju, i devojčice su počele sve više da se tuku - priča za Telegraf.rs Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

On dodaje da se uprave škola uglavnom ograđuju od ovih incidenata, pod izgovorom da su se desili u školskom dvorištu u vreme kada škola nije radila.

- Svi smo odgovorni. Ako je neko prihvatio da bude direktor, onda treba da snosi i odgovornost za sve što njegovi učenici čine u krugu škole. Šta rade psiholozi i pedagozi? Svi treba da se uključe, zaposleni u školi i roditelji. Na početku školske godine roditeljima treba održati predavanje o njihovim obavezama i na šta treba da obrate pažnju kad je reč o vršnjačkom nasilju - napominje Antić.

Osim za tuču i obračune, školska dvorišta, upozorava on, i dalje su glavna mesta za dilovanje droge među đacima. Najviše se diluju marihuana i ekstazi, kao najjeftinije droge, lako dostupne deci.

- Tableta ekstazija košta 150 dinara, skoro kao jedna užina. Dileri obično biraju dobru decu koja su odlični đaci, da se ne bi posumnjalo u njih. I onda toj deci, u zavisnosti od toga koliko droge prodaju, daju određenu nadoknadu - upozorava Antić.

Majka jedne srednjoškolke prošla je pravu agoniju kada je shvatila da je njena ćerka dva meseca novac od užine davala za drogu i alkohol.

- Nije dobijala mnogo novca za užinu, oko 200, 300 dinara. Nakon mesec dana, primetila sam da je smršala i da se ponaša čudno, da je svadljiva, i da se povlači u sebe. Njena drugarica mi je rekla da uzima tabletice od čoveka koji uvek u isto vreme svrati u školsko dvorište - priseća se ova majka, čija ćerka se tek nedavno iščupala iz kandži narkotika.

Još jedan slučaj šokirao Srbiju: Devojčicu pretukle toliko da i dalje jede na slamčicu
Inače, direktor OŠ "Heroj Radmila Šišković" u Smederevskoj Palanci poručio je za Telegraf da deca sa snimka nisu đaci te škole, ali da će policija utvrditi o kome se radi.

Srbiju je prethodno potresao i slučaj vršnjačkog nasilja iz Male Krsne, gde su trinaestogodišnjakinju dve devojčice sačekale ispred škole i surovo je pretukle.

Devojčica je pokušala da pobegne, ali su je sve vreme, putem od 300 metara, konstantno šutirale, čupale i polivale sokom. Zadobila je ičašćenje vilice, zbog čega i dalje pomalo jede na slamčicu, a nedavno se vratila u školu.

- U školu ide sa strahom. Priča mi kako se plaši da je ne presretnu i ne izbodu nožem negde gde niko ne vidi. Plaši se da je ne ubiju, da će da je tuku opet, a da ona neće moći da pobegne. Ovo je sve jako teško. Ja je dovozim i odvozim iz škole, a devojčice koje su je napale i dalje ne idu u školu - priča majka Slavica za Telegraf.rs.

Autor: