AKTUELNO

Virusolog i mikrobiolog prof dr. Nada Kuljić Kapulica govorila je za TV Pink o inovativnim lekovima koji mogu da budu značajni protiv koronavirusa, rekavši da su ipak, najbolji metod za sprečavanje virusa i epdijemije, pre svega vakcine, gde se lekovi smatraju sporednim dodatkom.

Kuljić ističe da je velika stvar to, što je, sa početkom pandemije u vrlo kratkom i rekordnom vremenu napravljen čitav niz vakcina, što je, kako je još jednom istakla, najbolji način u prevenciji bolesti.

Normalno je da naučnici pokušavaju da osmisle neka nove antivirusne lekove. Međutim, za razliku od bakterijskih infekcija, gde imamo seriju antibiotika, gde se na svaku seriju reaguje različitim grupama antibiotika, kod virusa nije takav slučaj - objasnila je Kapulica.

Foto: TV Pink Printscreen

Kapulica dodaje da ne postoji čudesan lek.

- Virus ulazi u ćeliju i koristi sve delove iste. Važno je pratiti tok razmnožavanja virusa, koje će se prekidati. Kada nastaje antivirusni lek, mora da se finim metodama bira onaj enzim koji ima samo virus, a ne pripada ćeliji. Jer u suprotnom, možete da napravite toksičan uticaj na ćeliju - rekla je Kapulica.

Nus pojava antivirusnih lekova jesu dodatne, neprijatne situacije, kada se iz ćelije uzme po neki enzim koji nije u sastavu samog virusa koji napada organizam, te je iz tog razloga, kako Kapulica dodaje, važno da se svaki lek, ali i antibiotik dobro ispita.

Kapulica je sa stanovišta mikrobiologa i virusologa dodala, da svaki virus ima početak i kraj, a da smo mi, kada je u pitanju pandemija koronavirusa bliži samom kraju.

Autor:

#Nada Kuljić Kapulica

#Vakcina

#koronavirus

#lekovi

#mikrobiolog

#virusolog