AKTUELNO

Svuda u svetu, 3. decembar se obeležava kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Naime, Generalna skupština UN je 1992. godine, na posebnoj sednici održanoj radi obeležavanja završetka „Decenije osoba sa invaliditetom“ usvojila Rezoluciju da 3. decembar bude Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Gradska sekretarka Nataša Stanisavljević ističe da u svetu oko 15 odsto osoba ima neku vrstu invaliditeta, što je u Srbiji oko 8 do 10 odsto, odnosno 100.000 u Beogradu.

- Pre svega šaljemo poruku da smo svi jednaki i da želimo da se borimo protiv svih vrsta predrasuda ili diskriminacije, i važno je da ljudi sve to prihvate, jer treba da shvate da su isto što i mi. Potrebe građana su iste, i mi smo tu da omogućimo. Mi smo ove godine podržali 37 udruženja, gde smo pomogli 30.000 osoba - rekla je Stanisavljević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodala, cela nedelja posvećena je pomoći osobama sa invaliditetom.

Stanisavljević je istakla da je važno da osobe sa invaliditetom shvate da je Srbija tu za njih, i da se ni na koji način ne trebaju osećati ugroženo.

Natalija Lazić iz udruženja "Maska", dodaje da je i ona sama majka deteta koje ima problem sa invaliditetom.

- Imamo lepu premijeru večeras, koja će se desiti u pozorištu Duško Radović, i to je pozorište pristupačno korisnicima kolica, što znači da će neometano moći da dođu i pogledaju komad - dodala je Lazić.

Foto: TV Pink Printscreen

Lazić je dodala da je u pitanju jedan komičan komad sa srećnim krajem, koji će publiku zasigurno zainteresovati - dodala je Lazić.

- Učestvuje dosta osoba sa smetnjama u razvoju, i tema je srpska tradicija i običaji - navela je Lazić.

Autor: