AKTUELNO

Ministarka pravde Maja Popović učestvovala je na Konferenciji ministara pravde u Veneciji, koja je organizovana pod okriljem Saveta Evrope u cilju promovisanja razvoja diskusije o restorativnoj pravdi u krivičnoj materiji.

Tokom dvodnevne Konferencije, održane u Veneciji 13. i 14. decembra, diskutovalo se o ulozi restorativne pravde i njenoj upotrebi, kako prema maloletnim učiniocima krivičnih dela, tako i u svojstvu dopune sistema krivičnog pravosuđa, kako bi se podržala njegova reforma koja ima za cilj odustajanje od kriminala, oporavak žrtava, obeštećenje i reintegraciju prestupnika.

Tema Konferencije bila je i obuka o restorativnoj pravdi, kao ključ za implementaciju preporuka Saveta Evrope, navedeno je u saopštenju.

"S obzirom na brojne prednosti koje nudi restorativna pravda u rešavanju sporova, uključujući i njenu sve veću zastupljenost u zakonodavstvu Republike Srbije i u zakonodavstvima drugih država članica Saveta Evrope, može se zaključiti da će ovaj institut u bližoj budućnosti biti mnogo više primenjivan“, rekla je ministarka pravde.

Istovremeno je istakla da je neophodno principe restorativne pravde približiti svim akterima krivičnog postupka, naglasivši da je u tom cilju u Srbiji uspostavljen kvalitetan sistem obuke i sertifikacije u okviru policije, sudova i javnih tužilaštava, što značajno doprinosi specijalizaciji i podizanju svesti profesionalaca koji će ih primenjivati.

Restorativna pravda je proces u kome sva lica koja su neposredno i posredno vezana za krivično delo, zajedno, kroz dijalog međusobno poverenje i razumevanje, pokušavaju da prevaziđu posledice koje su nastupile izvršenjem krivicnog dela.

Podrazumeva bavljenje uzrocima i pokušaj ponovnog uspostavljanja stanja i odnosa narušenih krivicnim delom primenom različith metoda.

#Maja Popović