AKTUELNO

Građani će od sada dobijati obaveštenje u trenutku, ako neko zlonamerno pokuša da napravi bilo kakvu izmenu na njihovoj nepokretnosti u katastru.

"Katastarski alarm" je najnovija aplikacija koju je Republički geodetski zavod uveo. Kako iz ove institucije kažu, cilj je da vlasnika ili bilo koga ko ima pravni interes alarmira o svim promenama u vezi sa nepokretnošću.

Vlasnici će biti informisani ako neko pokuša da podnese zahtev za promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, vođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koji drugi postupak koji može da nanese štetu vlasniku i ugrozi njegova prava.

- Nepokretnosti upisane u katastar više ne mogu da budu predmet prevara, duplih prodaja, ugrožavanja prava vlasništva nad nepokretnostima ili drugih malverzacija, jer sada digitalni sistem RGZ-a to automatski detektuje i alarmira - objašnjavaju u RGZ.

Da bi korisnik dobijao informacije o svim promenama na nepokretnosti koju prati, potrebno je da popuni zahtev na sajtu RGZ-a verifikovan elektronskim potpisom, a sva obaveštenja će mu stizati putem elektronske pošte bez odlaska na šalter ili svakodnevnog proveravanja u aplikaciji e-katastar na sajtu RGZ-a.

- Masovna primena ove aplikacije direktno će uticati na promenu loših navika u društvu poput pokušaje reketiranja vlasnika nepokretnosti i korišćenje pravnog okvira za prevare - tvrde u RGZ-u.

- Kreiranjem "Katastarskog alarma" zaokružili smo sistem koji efikasno štiti prava građana nad nepokretnostima. Taj sistem obuhvata korišćenje e-pečata, servisa za potvrđivanje autentičnosti elektronskih dokumenata i najmoderniju aplikaciju za odbranu od sajber napada.

Kako naši sagovornici kažu, svojim digitalnim servisima RGZ je pojačao odbranu od korupcije i uveo politiku nulte tolerancije za iznudu - reket.

Foto: Republički geodetski zavod

- Da bi se problem u potpunosti rešio, intenzivirali smo saradnju sa MUP - kažu nadležni u Katastru. - Apelujemo na vlasnike nepokretnosti da koriste "Katastarski alarm" kako bi pravovremeno mogli da prijave MUP i sudovima lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva da bi pribavili protivpravnu korist i napravili štetu. Katastar nepokretnosti mesto je u sistemu državne uprave koje identifikuje sve prevare i propuste nastale pre postupka upisa. Novim uslugama stavili smo tačku na pokušaje zloupotrebe unutar sistema zemljišne administracije van katastra, a koji ugrožavaju vlasnike.

PO SIGURNOSTI VEĆ POZNATI

Relevantne međunarodne organizacije, i pre uvođenja ovog sistema, svrstale su Srbiju na deseto mesto u Evropi i četrnaesto globalno po sigurnosti vlasništva, a sa ovim sistemom, koji je jedinstven u svetu, Srbija je utvrdila svoju lidersku poziciju u toj oblasti - kažu u RGZ.

- Građanima i svim investitorima obezbedila je najveći stepen pravne sigurnosti za sve nepokretnosti upisane u katastar.

Autor:

#Katastar