AKTUELNO

Beograd i Koventri ove godine obeležavaju 60 godina prijateljstva dva grada u sećanje na 1957. godinu kada su potpisali Ugovor o bratimljenju, prvi sporazum koji je Beograd potpisao sa nekim gradom.

Koventri, grad u Velikoj Britaniji, razoren je u Drugom svetskom ratu, a 1957. godine Beograd je Koventriju poslao drvnu građu za obnovu razrušenog pozorišta, koje je zatim, u znak zahvalnosti dobilo ime "Beogradski teatar".

Takođe, jedan deo Koventrija danas nosi naziv "Belgrade Plaza".

Povodom obeležavanja značajne godišnjice, delegacija Koventrija predvođena gradonačelnikom Tonijem Skiperom boravi u poseti Beogradu, a nakon razgovora sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, Skiper je istakao da je srpska prestonica veoma poznata u Koventriju i zahvalio se na toplom gostoprimstvu.

Mali: Zelenilo simbol pozitivnih promena u Beogradu

- Jačaćemo veze, umetničke, ali i ekonomske i poslovne - rekao je Skiper.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali podvukao je da je sporazum o saradnji Beorgada i Koventrija prvi sporazum koji je Beograd potpisao sa nekim gradom, a Koventri samo jedan od četiri grada sa kojima srpska prestonica ima Ugovor o bratimljenju, pored Ljubljane, Čikaga i Krfa.

Mali je istakao da je sa predstavnicima Koventrija razgovarao o tome da naredne godine budu organizovani Dani Beograda u tom gradu, kako bismo predstavili našu istoriju, kulturu, tradiciju i pospešili saradnju u kulturi, sportu, obrazovanju...

Navodeći da je Beograd donirao drvnu građu za obnovu pozorišta u Koventriju nakon Drugog svetskog rata, Mali je naglasio da to dokazuje da je Beograd i u prošlosti bio grad velikog srca i humanih ljudi, koji će nastaviti tako da se ponaša i u budućnosti.

Radenković: Nezavisno Kosovo izaziva lomove u regionu

- Obeležavamo 60 godina prijateljstva i odnosa koje samo treba da unapređujemo - podvukao je Mali.

On je podsetio da ove godine Srbija i Velika Britanija obeležavaju 180 godina diplomatskih odnosa. Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif rekao je da je da su dobri odnosi dva grada i primer ljudskih veza između Velike Britanije i Srbije.

- Moj zadatak u Srbiji nije samo da radim na unapređenju političkih odnosa već i odnosa među ljudima. Drago mi je što su u razgovoru predstavnici dva grada došli do novih ideja za unapređenje saradnje - rekao je Kif.

#Beograd

#Grad

#Siniša Mali

#Velika Britanija

'