AKTUELNO

Svedoci smo hibridnog rata koji se dešava kod nas. U pitanju je vojna strategija, a metode delovanja su u toj meri podmukle i prikrivene da ne mogu biti sankcionisane međunarodnim zakonima. Razlika od konvencionalnog rata je u tome što se nasilje podstiče i raspiruje iznutra, preko takozvanih agenata uticaja koji su pod stranom kontrolom

Slađan Mijaljević, analitičar propagande, smatra da se mi već 40 godina nalazimo situaciji da neko prikuplja informacije i koristi ih protiv našihj vlasti, ljudi na vlasti i institucija i da smo prošli kroz sve vrste ratova- psihološki, ekonomski, verski, politički.

- Sve te floskule koje ubacuju, da smo mi "mali Rusi" i tome slično služe samo da se destabiliše narod, da se destabiliše država i da se destabiliše vlast. Sad je pitanje koliko uspeha. S obzirom da oni imaju vrlo ozbiljne psihološke laboratorije koje mere naše pokrete kroz određene izjave, radnje, oni su vrlo svesni dokle su dobacili. Malo malo pa imamo neku novu fazu tog napada u dejstvima psihološkog rata protiv nas - rekao je Mijaljević za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Bivši oficir KOS-a Ljuban Karan ističe da hibridni rat koji zapadne zemlje vode protiv Rusije važniji od rata u Ukrajini.

- Taj rat je jedan segment hibridnog rata koji je Zapad proglasio totalnim. U sve toga se nekako uklapa i Balkan. Mi želimo da ostanemo van toga i nemamo nikakve veze ni sa ratom u Ukrajini, ali ove balkanske države koje smatramo Nato satelitima nastoje da privuku neku snagu ili revolt velikih sila prema nama da bi one ostvarile neke interese koji ih dugo vremena muče - počeo je Ljuban Karan i dodao:

- Recimo Kosovo i Metohija ili Kurti hoće nezavisnu državu, hoće etnički čistu državu. Hrvatska ima teritorijalne pretenzije i hoće da bude lider na Balkanu. Bosna i Hercegovina hoće unitarnu državu, Crna Gora ima interes da Srbe tamo ili totalno ingoriše, ili da naprave etničko čišćenje Srba. Tako da, sve se to nekako sklopilo u nekom obliku pritisaka na Srbiju. I vidimo da su pritisci iz ovih država koordinisani.

Foto: TV Pink Printscreen

Politički filozof Dragoljub Kojčić smatra da sve te male regioanlne sile koje su neprijateljski nastrojene prema Srbiji mogu da sprovode tu svoju politiku samo pozivajući se na to da smo mi "mali Rusi".

- Danas se često govori o tim nekim proksi ratovima gde neko drugi ratuje za tebe. Ne uđeš direktno ti u rat, nego pustiš nekog, napujdaš ga. Verujte mi da koliko su oni, te male hijene i jastrebovi(regionalne sile) oko nas i koliko su oni insturment velikih centara moći, i oni isto koriste te velike centre moći i možemo da kažemo da su oni, recimo Nato, instrumentalizovani od strane nekih od malih lidera - rekao je Kojčić.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor: J.Đ.