AKTUELNO

Oglasio se Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica koji je obavestio građane da mogu da se vrate u u svoje domove, kao i da sledi čišćenje.

Nivo reke Ibar se polako povlači, te pojedini delovi severnog dela Mitrovice više nisu pod vodom. Sa druge strane, više kuća sa desne strane istočnog mosta je i dalje poplavljeno, ali je primetno da se voda i u ovom delu grada povlači, te da se reka polako vraća u svoje korito. Upravo se oglasio Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica koji je obavestio građane da mogu da se vrate u u svoje domove, kao i da sledi čišćenje, prenosi Kossev.

Serija kišnih dana kulminirala je poplavama koje su u četvrtak zahvatile Sever i druge delove Kosova. Situacija je u međuvremenu počela da se stabilizuje te mitrovički kej koji je još od prvog dana bio poplavljen, sada više nije. Klupice, stepenište i košarkaški teren su ispod nivoa vode.

Iako se voda povukla, Ibar je za sobom ostavio prljavštinu i mulj. Slična je situacija i u Bošnjačkoj – delu Severne Mitrovice koji je najgore prošao usled poplava.

U Ulici knjaza Miloša, tj. sa leve strane Ibra, reka se gotovo i vratila u korito, ali takođe za sobom ostavila mulj. U pojedinim delovima ove ulice je nivo vode u prethodnim danima dostizao visinu od ček jednog metra.

Situacija se poboljšava i sa desne strane istočnog mosta, gde se Ibar polako vraća u svoje korito. Ipak, u ovom delu grada su pojedine kuće i dalje pod vodom. I dok se voda povlači, ovaj deo grada je već četiri dana bez struje.

Za sada nema informacija o tome kada će se normalizovati snabdevanje električnom energijom, a zbog toga što je trafostanica danima bila pod vodom. Ovaj deo grada je još u četvrtak evakuisan.

Da je vododstaj Ibra u opadanju, sinoć je saopštio i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, navodeći ujedno da sve nadležne ekipe i dalje prate razvoj situacije.

Ova institucija se upravo oglasila novim saopštenjem, navodeći da se privremeno smešteni građani mogu vratiti u svoje domove, te da sledi čišćenje.

- Privremeni organ obaveštava da se voda iz poplavljenih područja povukla i da građani koji su privremeno smešteni, nakon evakuisanja, mogu vratiti i najpre organizovati oko čišćenja ulaza zgrada i kuća u čemu će im pomoći i radnici komunalnih preduzeća - navodi se u saopštenju ovog privremenog organa.

Takođe poručuju i da su ekipe Higijenskog zavoda i Crvenog krsta spremne kako bi nakon čišćenja izvršile dezinfekciju i sušenje. Zamolili su građane da budu strpljivi i da imaju razumevanje.

Građani koji žive u Ulici knjaza Miloša, već od jutros su se samoinicijativno organizovali i započeli čišćenje svojih domova, zgrada i ulica.

Autor: