AKTUELNO

Mislilo se da je sifilis davno iskorenjen, međutim lekari ovih dana upozoravaju da je sve više mladih u Srbiji kod kojih je dijagnostikovana ova bolest.

Kada je sifilis u pitanju, ali i ostale polno prenosive bolesti, to vam je kao kada igrate lutriju i možete sigurno da računate na dobitak - izjavio je za Pink dr Vanja Milošević, ginekolog GAK Narodni front u Beogradu.

On je naveo da je problem seksualno prenosivih bolesti, između ostalog i sifilisa je što smo za većinu mislili da svu već iskorenjeni.

- Na žalost, ove velike migracije, to je neko moje logično razmišljanje, ali i način života koji vode mladi i nezaštićeni odnosi nose rizik da sebi možemo da zagorčamo život - navodi doktor.

Seksualno prenosive bolesti imaju svoju specifičnost, kao i sve infektivne bolesti, i izazivaju simptome koji su opšte poznati, reako je Milošević dodajući da je veoma teško u samom začetku otkriti bolest.

Kako je naveo, kod sifilisa je akcenat da se otkrije što pre, da bi se što pre krenulo sa terapijom, jer posledice u tom završnom stadijumu mogu da budu veoma kobne.

- Nekad, pre upotrebe penicilina, sifilis je bilo veoma smrtan. Ta naivnost sa kojom računaju klinci da će bolest lako da dobiju i da je lako izleče kod sifilisa, a i uopšte kod seksualno prenosivih bolesti ne važi - kaže doktor Milošević navodeći da se bolest lako dobije ali teško leči.

Ljude najviše interesuje otkud danas sifilis. Doktor navodi da je najverovatnije uzrok migracija ljudi iz područja gde na žalost sifilis još uvek postoji.

- Mi smo računali da smo zadnji slučaj sifilisa imali pre 10, 15 godina i svi smo bili ubeđenji da smo ga iskorenili, međutim neki novi proimeri nam pokazuju da to nije tako - kaže Milošević.

Karakteristika sifilisa je da se lako prenosi, to je bakterijska infekcija koja se prenosi isključivo seksualnim putem. Dr Milošević je otkrio da prezervativ nije jedina zaštita i najbolja preventiva.

On je naveo da sifilis može da se prenese i zbog grešaka koje većina nas pravi. Kako je objasnio, mladi se uglavnom obriju pre intimnog odnosa, što utiče na lakše prenošenje sifilisa.