AKTUELNO

Virusi koji haraju u ova doba godine prazne učionice, a pune pedijatrijske ordinacije. U domovima zdravlja povećan je broj pregleda osnovaca i predškolaca, a klinička slika praćena je visokom temperaturom, bolovima u mišićima, prisutna je i malaksalost. Trenutno je najaktivniji Rotavirus, a zabrinjava i porast obolelih od morbila kod najmlađe populacije.

Dr Slavica Maris, epidemiolog i načelnica jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, rekla je za Pink da je od početka godine na teritoriji Beograd ukupno registrovano 47 epidemija zaraznih bolesti od čega je 35 registrovano u vrtićima.

- Ono što u poslednjim nedeljama dominira je stomačni virus, najviše Rotavirus. Od kraja februara i prvih 10 dana marta registrovano je pet epidemija izazvanih stomačnim virusima u predškolskim ustanovama - kaže doktorka.

Od ovog broja tri su epidemije Rotavirusa, jedna Adenovirusa dok je treća kombinacija ova dva virusa.

Doktorka je rekla da je bilo i slučaja hospitalizacije dece.

- U kliničkoj slici dominira mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku i povišena temperatura - kaže dr Maris.

Ona dodaje da kada kažemo stomačni virus mislimo na upalu gastrointestinalnog trakta, onosno sluznice želuca, creva, naročito debelog creva kada dolazi do nakupljanja tečnosti u crevima i kada ne može sluznica da obavi svoju osnovnu funkciju apsorcije hranljivih materija i vode i tada nastaje i dijareja.

- Ono što može da se desi kod male dece je dehidratacija, jer često povraćanje i dijareja mogu da dovedu do tog stanja - kaže doktorka i dodaje da se u tim slučajevima mora voditi računa o hidrataciji uz dijetalnu ishranu.

Kada je u pitanju veliki kašalj dr Maris navodi da je tokom prethodne nedelje bilo 37 novootkrivenih slučajeva, tako da od marta meseca prošle godine do 10. marta ove godine na teritoriji Beograda ukupno je registrovano 967 obolelih od velikog kašlja. Među njima je najveći procenat uzrasta od 10 do 19 godina, a među njima najviše sa 12, 13 i 14 godina.

Ona je rekla da je ovakvoj situaciju svakako doprinelo i bojkotovanje vakcinacije.