AKTUELNO

On je istakao da je jedan od najznačajnijih pomaka u borbi protiv ove pošasti bio Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je počeo da se primenjuje u junu ove godine.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas na konferenciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama da nasilje nad ženama u okviru porodice i partnerskih odnosa nije ni privatni ni porodični problem, već je reč o ozbiljnom društvenom problemu koji ima nesagledive negativne posledice i na drušvenu zajednicu i na prava pojedinca.

- Svakoga dana, ne s vremena na vreme, je potrebno da imamo jedinstven, snažan i efikasan odgovor svih državnih organa, da imamo nultu toleranciju prema nasilju i da zaštitimo sve žene koje su izložene ovim teškim oblicima nasilja. Želimo da pošaljemo jasnu poruku ženama koje trpe nasilje da nije sramota prijaviti nasilnika, sramota je vršiti nasilje nad ženama - rekao je ministar.

Foto: Tanjug

Stefanović je istakao da je jedan od najznačajnijih pomaka u borbi protiv ove pošasti bio Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je Vlada Republike Srbije usvojila u novembru prošle godine i koji je počeo da se primenjuje u junu 2017. godine.

- Od početka primene ovog Zakona, u periodu od 1. juna do 15. novembra ove godine, policija je izrekla ukupno 10.504 hitne mere. Od ukupnog broja, 7.095 je privremenih mera zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj, dok je 3.409 privremenih mera udaljenja učinioca iz stana. Samo u junu, tokom prvog meseca primene ovog Zakona, izrečena je 1.721 hitna mera, dok ih je u avgustu bilo čak 2.219 - naveo je Stefanović.

On je naveo da ove i statistike o broju prijavljenih slučajeva nasilja, koji je u porastu pokazuju i koliko je ovaj problem ozbiljan, ali i da su se žene ohrabrile da prijave nasilje. Međutim, kako je rekao, u 2017.godini ubijeno je 26 žena u okviru porodice i partnerskih odnosa.

To jeste manje od prošlogodišnjeg poražavajućeg, najtežeg skora koji smo imali u poslednjih nekoliko godina od 36 žena koje su izgubile život, ali ovo je i dalje užasno veliki i neprihvatljiv broj. Država jeste pokazala odlučnost da se obračuna sa nasilnicima, ali i kao ministar unutrašnjih poslova i kao suprug i otac maloletnog ženskog deteta, moram da kažem da ni ja ni Ministarstvo nećemo biti zadovoljni dok postoji i jedna žena koja je stradala u porodičnom nasilju i dok postoji i jedna žena koja trpi nasilje - naglasio je Stefanović.

On je takođe podsetio da će obuku za borbu protiv nasilja u porodici sutra završiti još 450 policijskih službenika iz svih 27 policijskih uprava u Srbiji, pored 439 koliko ih je već prošlo ovu obuku.

Foto: Tanjug

- Naš stav kao Ministarstva je jasan. Policijski službenici moraju izričito da primenjuju zakon i nemaju pravo na grešku i nema onog koji će biti zaštićen od primene ovog zakona - istakao je Stefanović.

#Nasilje

#Nebojša Stefanović

#Porodično nasilje

'