AKTUELNO

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici pomoći će u efikasnijoj borbi.

Potpredsednica SNS Marija Obradović izjavila je u Jutarnjem programu televizije Pink da je usvajanje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici jasan znak da se država bori protiv nasilja nad ženama. U narednih šest meseci će, prema njenim rečima, predstavnici policije i pravosuđa proći obuku za efikasnu primenu Zakona.

Zakonski okvir za borbu protiv nasilja u porodici je, kako kaže, "snažniji nego ikad", ali je potrebna i efikasnija primena i sprovođenje zakona, koordinacija svih insitutucija, ali i izgradnja "nulte tolerancije na nasilje" u celom društvu.

Zakon predviđa da policija udalji nasilnika iz doma na 48 sati, obavesti sud i javnog tužioca, te da od njih može da zatraži da nasilnik bude zadržan u pritvoru još 30 dana kako bi se prikupili podaci za početak sudskog procesa.

Nadležni u policiji, tužilaštvu i centrima za socijalni rad pripremaće poseban plan za svaku žrtvu, jer je svaki slučaj poseban, rekla je Obradović ističući da će biti osnovana posebna grupa za koordinaciju između policije, tužilaštva i socijalnih radnika koja će razmatrati slučajeve nasilja u porodici.

I. P.

#Marija Obradović

#Nasilje

'