AKTUELNO

U jubilarnoj godini, prolećnu sezonu Novosadskog sajma, otvaraju važni događaji- Sajam knjiga, izložba umetnosti “Art Ekspo” i Sajam obrazovanja, a aule će posetioce primati od 7. do 13. marta. Ono što se posebno ističe je da će ulazak biti besplatan.

Boris Nadlukač, izvršni direktor za sajamsku delatnost, istakao je da će na sajmu biti prisutno više od 200 izlagača iz šest zemalja sa više od 140 programskih sadržaja.

-Očekuje nas najveći sajam knjiga, umetnosti i obrazovanja u poslednjoj deceniji. Posetioce sajma knjiga očekuje bogat program, premijerna izdanja, popusti za kupovinu knjiga iznosiće i do 80 procenata, a među piscima koji će biti gosti izdvojio bih Muharema Bazdulja, Vanju Bulića, Peđu Štukana, Jelenu Bačić Alimpić. Temeljni stub ovog sajma biće Dani Laze Kostića, sa nekoliko tematskih blokova, i nagradom koja nosi njegovo ime.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Grad Novi Sad kontinuirano pomaže Sajam obrazovanja, a Dina Vučinić, članica Gradskog veća za ovu oblast, ističe da je Grad izdvojio nikad veći budžet za obrazovanje.

- Izdvojeno je sedam milijardi. Za promociju 13 srednjih škola izdvojili smo milion dinara kako bi se predstavile na ovom Sajmu obrazovanja, a svi naši đaci završnih razreda osnovih škola i možda im baš ovaj sajam bude putokaz čime će oni da se bave. Investiranje u znanje je najbolja investicija, to nam niko ne može oduzeti- navela je Vučinić.

Sajam obrazovanja “Putokazi” promoviše i fakultete državnog i privatnog sektora, te je namenjen učenicima završnih razreda. Na sajmu će biti promovisano 14 fakulteta sa teritorije AP Vojvodine i devet visokih škola.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Ono što je novina u odnosu na prethodnu godinu je to, da će jedan zajednički štand Univerziteta u Novom Sadu objediniti fakultete i kroz interaktivne sadržaje omogućiti jednu lepšu i moderniju komunikaciju sa posetiocima Sajma i na taj način približiti studijske programe svim budućim srednjoškolcima – napomenula je podsekpetarka pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Mr Katarina Kovačević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Radno vreme priredbi je od 10 do 20 časova, u petak, 10. marta, subotu, 11. marta i nedelju, 12. marta, radno vreme Sajma biće od 10 do 21 čas. Svi posetioci koji se registruju prilikom ulaska u Halu “Master” postaju i potencijalni dobitnici knjiga koje je za Poklon igru obezbedio Novosadski sajam u saradnji sa izlagačima.