AKTUELNO

Vladica Stanković iz Vladičinog Hana najpoznatiji srpski zmijolovac, bori se sa gmizavcima bez imalo straha, ali i ih i voli, a o njima zna više nego što bi prosečan čovek mogao i da pomisli.

Upravo zbog njegovog iskustva i znanja o zmijama i gmizavcima dobio je epitet hvatača zmija. Vladice je u proleće najpopularniji, tada ga zovu za svih strana...

Vladica je po zanimanju vatrogasac, ali kako u šali kaže, u slobodno vreme "hvata" zmije. Nema odakle nije vadio zmije, iz bunara, kreveta, zamrzivača, motora, toaleta, skutera, kod zubara, iz krova, podruma, čak i iz kućnog praga.

- Veliki pozdrav. Danas je 15. mart i mi smo u firmi u Vranju. Počelo je buđenje zmija iz hibernacije, ovde smo našli stepskog smuka. Izlaze zmije iz hibernacije, ove godine zima nije bila jaka. Poskoci se bude za dve nedelje, ranije je to bilo tri, kada su mužjaci u pitanju, potom će i ženke. Kreće sezona zmija - upozorio je Vladica.

On kaže da se zmija ne treba plašiti, ali da bi trebalo uvek biti na oprezu.

- Slobodno priđi, nemoj da se plašiš. Ovo je fin primerak zmije. Sve zmije se zimi zavlače u kanale, šahte i bunare jer traže mesto gde u hibernaciji temperatura neće biti ispod nule. Kada je temperatura ispod nule one uginu - govori on.

Prilikom hvatanja zmije iz jedne fabrike u Vranju objasnio je da je u pitanju stepski smuk, i da toj zmiji nije baš toplo iako je u stanju hibernacije.

- Živa je i brzo će da se budi, vreme ide odlično - kaže on.

Da je pravi ljubitelj zmija govori i to što ima ljubimca Đoleta, koji je loptasti piton, jedna od zmija sa "blagom naravi", koju je udomio sa ulice i čuva je u svom domu zajedno sa porodicom.

Autor: