AKTUELNO

Posle 24 godine, doktorka Nataša Stanković Nedeljković iz Aleksinca, govori za Novo vikend jutro Jovane Jeremić na TV PINK, o trenutku kada joj je NATO bomba oduzela sve. Ostala je bez muža, a ne dugo zatim obolela je od raka.

Nataša se podsetila da je te večeri 28. maja oko pola jedan noću, začuo huk aviona, da su sišli do podruma u kojem su boravili njeni roditelji, kao i ljudi iz komšiluka.

- Bili smo u mojoj roditeljskoj kući, jer je stan u kome su živeli bio razoren u prvom naletu bombardovanja Aleksinca 5. aprila – rekla je Nataša.

Kako kaže, čule su se užasne detonacije, dodaje da se odjednom probudila zatrpana, shvatila da ne može da se pomera i da se guši.

- U nekom deliću sekunde moja majka je nama prebacila neki jastuk preko glave, koji nas je zaštitio od gomile cigala i šuta što je padao preko nas. Ja nisam mogla da dišem. Nekako je moj otac, koji nije bio zatrpan, otkopao mi prvo lice da mogu da dišem, zatim i majku, a onda je trebalo da nas izvuče ispod te gomile šuta – rekla je Nataša.

Ona je rekla da je otac izvukao, pa su onda njih dvoje izvukli majku na koju je šut pao.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tada sam videla da mi muž nije živ. Pokušala sam da se izborim za majku, jer sam videla da za njih pomoći nema, i nju smo odvezli u bolnicu – rekla je Nataša.

Kako kaže, njen muž je u tom trenutku, kada je poginuo, imao 36 godina.

- Ujutru shvatiš da moraš da se suočiš sa svojim bolom, svoje dece, naših roditelja, sa gubicima svega. Pravila sam korak po korak život iz početka, iz pepela, iz ruševina – rekla je Nataša.

Ona je rekla da deca na sreću nisu tada bila tu.

Kako kaže, kasnije se suočila sa posledicama, pa je dve godine kasnije operisala karcinom dojke. Dodala je da nije mogla sebi da dozvoli luksuz da umre.

- Prošla sam faze operacije, terapija, opadanja kose i svega, ali sam morala da se borim – rekla je Nataša.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je u jednom trenutku samo izgubila porodicu, i izašla iz ruševina sa onim što joj je ostalo.

- Deca su odrastala, svako je živeo sa svojim gubitkom, borili smo se i živeli dan za danom, sa idejom da mora da se ide dalje i da život mora da pobedi – istakla je Nataša.

Nikola Šainović, potpredsednik Vlade SRJ u vreme NATO agresije na Srbiju, rekao je da je Aleksinac bio srpska Hirošima, kao i da niko ne može da kaže da je došlo do greške, kada se takav zločin ponovi dva puta i to tako masovno, to pokazuje da je to bio cilj.

- Aleksinac je masovno bombardovan dva puta i to pokazuje veličinu zlog sistema koji vodi rat van zone borbenih dejstava. Ovo je duboko van borbenih dejstava, gde civili stradaju – rekao je Šainović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, ovo je bila borba protiv naroda i civila, koja je služila za slamanja volje naroda za odbranu.

- To je svrha bombardovanja po dubini. Sećanje na to je svojevrstan spomenik koji moramo da čuvamo i ne smemo da zaboravimo – rekao je Šainović.

Pukovnik Midrag Jevtić, rekao je da su posledice NATO bombardovanja ogromne, dodaje da su napadi bili jezivi.

Dodaje da su bombardovani vodotokovi, što je jezivo.

- Oni su gađali reke, vodotokove, sa namerom da se zagadi životna sredina, kako bi dugoročno bili istrebljeni – rekao je Jevtić.

Kako kaže, tragičnih priča je puno a tek će ih i biti.

Autor: