AKTUELNO

Lekovi za dijabetes, epilepsiju, antidepresivi, kao i preparati za hemoroide i mršavljenje, najčešća su tema pretrage građana Srbije, prema podacima platforme Apoteka.rs, objavljenih povodom Svetskog dana zdravlja - 7. aprila.

Čak 24 odsto korisnika ove platforme, odnosno svaki četrvrti, širom zemlje rezerviše lekove za dijabetes, dok njih 19 odsto (skoro svaki peti) pretražuje lekove iz kategorije antidepresiva.

Ovo je lista 10 lekova i farmaceutskih proizvoda koje su građani Srbije najviše pretraživali u toku 2023. godine preko onlajn platforme za pretragu i rezervaciju lekova u apotekama:

Ozempic – za terapiju dijabetesa

Actawell – antidepresiv

Eftil – epilepsija

Roaccutane – tretman akni

Elidel – krema za lečenje atopijskog dermatitisa

Rifamor – antibiotik

Faktu mast – hemoroidi

Nifelat – antihipertenziv

Saxenda – mršavljenje

Diprophos - kortikosteroid (alergije, astma…)

Podsetimo, prvi na listi, famozni lek "ozempik" za lečenje dijabetesa je poslednjih meseci postao poznat široj javnosti kada je obelodanjena njegova zloupotreba.

Kako je i Kurir ranije pisao, mnoge žene koje, iako ne boluju od dijabetesa, su ovaj lek zloupotrebljavale i pile ga da bi mršavile. Zbog iznenadne velike potražnje, na tržištu Srbije je nastala nestašica leka od koga život zavisi ljudima koji se leče od dijabetesa tipa 2.

RFZO je pokrenuo postupak protiv 46 zdravstvenih ustanova zbog nepravilnosti u propisivanju "ozempika" pacijentima.

Inače, predstavnici platforme Apoteka.rs navode da njihovi korisnici imaju mogućnost i besplatnih konsultacija sa farmaceutima, što su prepoznali kao značajan benefit.

- Građani se iz svih krajeva Srbije najčešće javljaju iz dva razloga. Sa jedne strane imamo nestašice lekova, zbog kojih traže informacije gde mogu da ih pronađu ili koja je adekvatna zamena, dok su sezonske teme drugi najčešći razlog njihovih poziva. Zanimaju ih saveti za spuštanje telesne temperature i lečenja prehlada zimi, najadekvatnije terapije za sezonske alergije u proleće, do preporuka za zaštitu od sunca i lečenja opekotina u letnjem periodu. Građani učestalo pitaju za informacije o adekvatnoj suplementaciji i prevenciji određenih stanja, što nam ukazuje na značajan porast svesti i edukacije o važnosti očuvanja zdravlja i dobrog imuniteta - istakla je Mirjana Spajić, jedna od farmaceutkinja na toj platformi.

Ovogodišnji jubilarni 75. Svetski dan zdravlja obeležava se danas, 7. aprila, pod parolom "Zdravlje za sve".

Ovim povodom, Svetska zdravstvena organizacija apeluje na značaj i unapređenje primarne zdravstvene zaštite, s obzirom na to da je pravo na zdravlje jedno od osnovnih ljudskih prava.

Autor: