AKTUELNO

Kazne za bacanje petardi biće paprene, a odgovornost za maloletnike koji nemaju ni 14 godina snosiće roditelji.

Paljenje i bacanje petardi, topovskih udara ili drugih pirotehničkih sredstava ubuduće će se kažnjavati od 50.000 do 100.000 dinara, a odgovornost za maloletnike ispod 14 godina snosiće roditelji, staratelji ili usvojitelji. Ove izmene Zakona o javnom redu i miru koje bi trebalo koliko već ove nedelje da budu usvojene u Skupštini treba da spreče da dolazi do teških povreda.

Za one koji vole da se late oružja i šenluče u vreme slavlja kazne će biti od 100.000 do 150.000 dinara, a moguća je i kazna zatvora do dva meseca. Do sada je ta kazna bila od 50.000 do 150.000 ili zatvor od mesec do dva meseca.

U MUP-u se nadaju da će konačno stati na put šenlučenju. - Smatram da ćemo uz takav zakon i našu pojačanu aktivnost na terenu smanjiti broj prekršaja i povrede koje su vrlo česte, posebno kod maloletnika, kao i da ćemo obezbediti sigurnije okruženje. Nadam se da vatrometa neće biti kao prethodnih godina, osim onog koji je legalizovan jer se tačno zna s kojom dozvolom i na koji način i koje pravno lice može da koristi pirotehnička sredstva - rekao je direktor policije Vladimir Rebić.

#Kazne

#Nova godina

#petarde

'