AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola da ne smeju da ćute na bilo koji oblik nasilja, već da protiv njega moraju da podignu glas.

-Suština borbe protiv nasilja je da ne smete da ćutite. Ako ćutite i nikome ne prijavite nasilje, ono će ostati tu - istakao je Nebojša Stefanović na prvoj tribini "Prevencija vršnjačkog nasilja" koja je održana u sportskom centru "Šumice".

Ministar je rekao da se žrtva nasilja ne postaje samo ćutanjem, već i okretanjem glave od situacija kada nasilje, bilo verbalno ili fizičko, trpi školski drug ili drugarica.

- Zato je važno da ne ćutite, da podignete glas, važno je da se zajedno suprotstavimo nasilju. Mi smo tu da vam pomognemo - rekao je Stefanović na tribini na kojoj je bilo oko 400 osnovaca.

Ministar je deci poručio, kako je saopšteno, da je policija tu zbog njih, da ih zaštiti i brine o njihovoj bezbednosti, bez obzira na to da li je u pitanju bezbednost u saobraćaju ili u nekoj drugoj situaciji.

- Kada imate problem uvek se obratite školskom policajcu ili policajcu iz vašeg kraja koga poznajete - rekao je Stefanović, istakavši da je izuzetno važno da deca nauče da ga prepoznaju, da ga nikada ne trpe i uvek prijave.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je projekat "Prevencija vršnjačkog nasilja" u koji je pored policije, uključen grad Beograd, škola, roditelji, ali i učenici srednje medicinske škole, kojima će delovati u okviru medijatorskog tima za prevenciju.

Ministar je objasnio da će zadatak ovoga tima biti da razgovara sa decom o problemu vršnjačkog nasilja i pomognu im da taj problem prevaziđu.

Glumac Miloš Biković, koji je promo lice ovoga projekta, ukazao je deci na štetnosti vršnjačkog nasilja i pozvao ih da probleme rešavaju razgovorom, a ne pesnicama.

Član gradskog veća Grada Beograda Dragomir Petronijević ukazao je da su starija deca primer mlađoj i da samo od njih zavisi da li će biti loš primer nasilnika, lošeg druga, lošeg čoveka, ili primer nekoga ko voli, poštuje i ko je poštovan.

#Vršnjačko nasilje

#deca

'