AKTUELNO

Period pred nama obeležiće veoma promenljivo i kišovito, ali i veoma vetrovito vreme.

Već tokom današnjeg dana, jugoistočni vetar u Srbiji biće u pojačanju i pred kraj dana u košavskom području počeće da duva jak jugoistočni vetar.

U sredu će sve više jačati ciklon iznad Đenovskog zaliva, koji će se potom premeštati svojim centrom ka Jadranskom moru.

Dakle, Srbija će u drugoj polovini sedmice biti pod uticajem ciklonske aktivnosti sa centralnog Mediterana, a još jedan snažan ciklon zahvatiće Srbiju tokom vikenda, jer će se ciklon svojim centrom premeštatai sa Tirenskog mora preko Italije ka Jadranskom moru.

Usled izraženeog gradijenta (razlike) vazdušnog pritiska, u Srbiji će u narednom periodu duvati umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području povremeno sa olujnim udarima.

Olujni udari vetra od preko 70 kilometara na sat očekuju se na području Pomoravlja, Podunavlja, Braničevskog okruga, u Vojvodini i u Beogradu. Najjači udari jugoistočnog vetra očekuju na jugu Banata, a na području Vršca biće olujnih udara od 100 kilometara na sat.

Košava će najjači intenzitet imati u petak, potom i u nedelju.

Zbog veoma vetrovitog vremena, od srede do kraja sedmice u Srbiji se preporučuje povećan oprez na otvorenom, uglavnom u košavskom području, jer olujni udari vetra mogu da oštete drvored ili neke druge objekte. U narednom periodu treba izbegaati boravak u šumskim kompleksima i u parkovima.

Povećan oprez biće neophodan i u saobraćaju, kako zbog jakih i olujnih udara vetra, tako i zbog opasnosti da jak i olujni vetar podigne prašinu sa poljoprivrednog zemljišta i tako naglo smanji vidljivost i ugrozi saobraćaj.

Jaka, na udare i olujna košava u četvrtak, petak i u nedelju biće praćena i padavinama, a u narednih 5 dana i temperaturama nižim od proseka za ovo doba godine.

Prema trenutnim prognozama, košava će zasigurno duvati do kraja ove i početkom sledeće sedmice.

Košava u ovom delu godine veoma je retka pojava u Srbiji, naročito kada duva više dana.

#Vremenska prognoza

#vetra