AKTUELNO

Poljoprivrednici su potpisali sporazum sa predstavnicima vlade Srbije, a najvažniji deo sporazum je povećanje subvencija odnosno podsticaja po hektaru.

Prema tom sporazumu, povećani su osnovni podsticaji za biljnu proizvodnju, odnosno podsticaji po hektaru, sa 9.000 ma 18.000 (odnosno 6.000 dinara dizel gorivo + 3.000 dinara direktno) u tekućoj godini.

Pored toga, podignuta je maksimalna granica površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisana za biljnu proizvodnju, na 100 hektara, počev od 1. januara 2024. godine, a u skladu sa Zakonom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Povećana je premija za mleko sa 15 dinara po litru mleka na 19 dinara po litru mleka, kao podsticaji za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 dinara na 40.000 dinara po grlu.

Ukinuto je 50 odsto naknade za odvodnjavanje za tekuću godinu, kao i naknada za odvodnjavanje u potpunosti od 1. januara naredne godine.

Sporazum predviđa analizu kontrole uvoza mleka i mlečnih proizvoda, nastavak komunikacije sa proizvođačima mleka, regulaciju tržišta uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka, a što će, kako se navodi, biti predmet daljih razgovora u najkraćem roku.

Prema sporazumu potrebno je pronaći rešenje za otkup mleka proizvođačima kojima je otkup otkazan, sprovesti analizu tržišta u pogledu uređenja žitarica, i uvesti takozvani plavi dizel koji se odnosi na olakšice u visini akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru, za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Navodi se da će učesnici protesta poljoprivrednika biti izuzeti, odnosno neće biti procesuirani ukoliko su kažnjavani na protestu poljoprivrednika.

Kao poslednja tačka dogovora navedena je potreba da se nastave razgovori oko budućeg agrarnog budžeta, nove agrarne politike i politike subvencija u najkraćem mogućem roku.

Među udruženjima koja su došla do ovog sporazumima su i Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje proizvođača mleka „Naše mlekoˮ, Udruženje Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženje „STIGˮ Požarevac, Udruženje „Za spas i opstanak stočara zapadne Srbijeˮ, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adra''.

#Poljoprivreda