AKTUELNO

I narednih dana biće nestabilno vreme i svakog popodneva možemo da očekujemo intenzivne kratkotrajne padavine, najavio je klimatolog Vladimir Đurđević.

Sve do 20. juna očekuje se kiša i nestabilno vreme u Srbiji, kažu meteorolozi prognostičari. Toplo suvo leto trebalo bi da nastupi tek nakon toga, što znači da je pred nama kišovito leto, bez značajnijeg broja sušnih dana, ali sa nekoliko toplotnih talasa i temperaturom znatno iznad 35 stepeni.

Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je da će narednih dana biti nestabilno vreme i da svakog popodneva možemo da očekujemo intenzivne kratkotrajne padavine. Prema njegovim rečima, postojaće rizik i od bujičnih vodotokova na manjim slivovima reka, a da će se situacija na većim pratiti, pošto se očekujue velika količina padavina u BiH. Nivo reke Save biće u blagom porastu, kaže Đurđević.

"U narednih pet, šest, sedam dana biće stalno uključen žuti ili narandžasti meteoalarm i treba pratiti situaciju", rekao je klimatolog za Javni servis.

U zapadnoj Srbiji, kaže, treba očekivati malo rizičnije događaje. Sve ovo, liči pomalo na ono knjiško proleće i leto pa se pitamo da li se možda sve vraća na staro - 4 godišnja doba, sa jasnim počecima i krajem.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovo proleće, kaže Đurđević, izgleda kao što su nekada bila proleća samo je nešto toplije. "Ovo je prilika da vidimo kako je to nekada izgledalo, jer će ovakvih u budućnosti biti sve manje. U budućnosti treba da očekujemo sve toplija proleća, što ne znači da će svako sledeće godišnje doba ili proleće biti tolije od prošlosti", naveo je Đurđević.

Ali, ono što jesu klimatske promene jeste da se povećava učestalost, sve češće treba da očekujemo tople varijante proleća, a sve ređe one prijatne, objasnio je Đurđević.

"Ovo je period kada treba da osetimo neku klimu iz prošlosti pošto u budućnosti nećemo imati puno prilike da tako nešto vidimo", rekao je klimatolog Đurđević. Do sredine ovog veka, kaže Đurđević, treba očekivati porast prosečne temperature za oko 2,5 stepeni.