AKTUELNO

Nevreme koje je tokom popodnevnih sati ponovo pogodilo užički kraj iza sebe ostavilo je pravu pustoš. Kiša koja se pretvorila u grad veličine oraha u domaćinstvu Starčevića u Volujcu, potpuno je uništila poljoprivredne kulture, a pre svega najviše je desetkovan rod maline.

- Snažno nevreme počelo je oko pet sati, grad veličine oraha tukao je sve pred sobom. Uništio nam je oko sto ari maline, imao sam četiri vrste. Na svu sreću nije nam oštetio objekte. Sada ga u dvorištu ima toliko da možemo lopatama da iznosimo, ovakvo nevreme ni najstariji meštani nisu zapamtili - kaže Aleksandar Starčević iz užičkog sela Volujac.

Veliki problemi

On dodaje da je oblak stigao iz pravca Bajine Bašte i naneo im ogromne probleme.

Foto: RINA

- Delovale su i protivgradne stanice ali je bilo uzalud. Veliki broj sela koja se nalaze na ovom području pretrpelo je veliku štetu. Ono što nije uništeno pre par dana, sada je dokusureno - zaključuje Aleksandar.

Foto: RINA

Pre samo nekoliko dana zbog obilnih kiša i bujičnih poplava koje su pogodile deo teritorije Užica i dalje je na snazi vanredna situacija. Tada je evakuisano nekoliko domaćinstava, a velika šteta pričinjena je na putnoj infrastrukturi, oštećena su i tri mosta u selu Karan.

Vanredna situacija i u Opštini Požega

Jako nevreme u popodnevnim časovima pogodilo je i Opštinu Požega u kojoj je već u šest mesnih zajednica na snazi vanredna situacija.

- Najkritičnije je u mesnim zajednicama Otanj, Gornjoj, Donjoj i Srednjoj Dobrinji, kao i u MZ Prilipac. Na samom ulasku u opštinu, u naselju Jovićevići, voda je prodrla u nekoliko domaćinstava i vatrogasci su na terenu. Nažalost, obilne padavine napravile su pravu katastrofu - rekao je za Tanjug predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović.

On je naveo da je najviše ugrožena putna infrastruktura, pre svega opštinski i makadamski putevi, kao i da je u prekidu železnički saobraćaj između Glumača i Kalenića. Vanredna situacija u petak je proglašena u mesnim zajdenicama Otnj, Jelen Do, Papratište, Tučkovo, Zaselj i Vranjani. U ovim selima je najveći deo štete saniran, ali je današnje nevreme ponovo napravilo probleme.