AKTUELNO

Oluja praćena grmljavinom i velikim gradom obeležila je vikend za nama. Olujni vetar dostizao je jačinu i od 100 km/h i napravio veliku štetu širom Srbije. Da li je gotovo sa kišama i olujom ovog leta i kakvo nas vreme očekuje u narednom periodu otkrio je meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović.

Kako ističe Mihajlović, ekstremne vremenske prilike rezultat su nestabilne vazdušne mase na širem području Balkana, zatim prodora toplog vazduha sa severa Afrike, a nakon toga hladnog vazduha sa zapada.

U narednih sedam dana nema nepogoda

Kada je reč o vremenskoj prognozi za ovu nedelju, Mihajlović kaže da se u narednih sedam dana ne očekuju olujno-grmljavinske nepogode.

- Još u ponedeljak bi u centralnim i južnim krajevima bilo uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom, a nakon toga uglavnom stabilno vreme do kraja nedelje, sa maksimalnom temperaturom koja bi bila i nešto ispod proseka, a vrednost je između 25 i 29 stepeni - kaže Mihajlović.

Ističe i da se očekuje smirivanje hidrološke situacije na području Slovenije i Hrvatske, a kada je reč o Savi i Dunavu na području naše zemlje, vodostaji su i dalje ispod granica i ne postoji bojazan od njihove ekstremne vrednosti.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vreme do kraja avgusta

Oluji koja je pogodila Srbiju prethodile su ekstremne vrućine, a Mihajlović kaže da nas i do kraja avgusta čekaju tropske temperature. Ističe da nema naznake da će ovo biti jedan od najtoplijih avgusta u istoriji, kao i da iz RHMZ-a ne očekuju da će temperatura preći četrdeseti podeljak.

- Možemo reći da bi u drugoj polovini avgusta bila toplija, temperature bi bile između 31 i 34, u poslednjim danima avgusta i do 36 stepeni, nema izgleda da bude 40 stepeni.

S obzirom na to da već ove nedelje imamo temperature koje su ispod proseka, Mihajlović ističe da ovo neće biti najtopliji avugust u istoriji merenja, već malo topliji.

- Već početkom naredne nedelje od 15, 16. avgusta imaćemo tropske dane, temperatura će ići preko 30 stepeni. Kada su u pitanju oluje i pljuskovi, bilo bi uslova za olujno grmljavinske nepogode, ali sam intezitet je teško prognozirati, one će biti deo kratkoročne prognoze. Za sada nema naznaka da bi do kraja meseca imali katastrofu tog tipa - kaže Mihajlović za Javni servis.

Autor: