AKTUELNO

U javnosti se sve više priča o načinima kako se zaplenjuje droga. Oni koji je kriju pronalaze sve bizarnije načine da je sakriju prilikom prelaska granice.

Pri pokušajima da prošvercuju drogu, krijumčari je skrivaju na različitim mestima, pa tako za šverc često prepravljaju automobile, dok manje gramaže kriju u mobilnim telefonima, ali i u donjem vešu.

Koji su novi načini skrivanja droge, kao prepozbnati popularne 'mule' koje prenose drogu, za Novo jutro govorili su Mladen Nikolić, hemičar i bivši republički inspektor za kontrolu psihoaktivnih supstanci i Nikola Novak, vlasnik detektivske agencije.

Foto: TV Pink Printscreen

Droga u kolima hitne pomoći jedan je od bizarnijih načina za koje smo u poslednje vreme čuli.

- Ja u praksi nisam toliko viđao skrivanje droge jer je moj posao bio u ministarstvu zdravlja, ali naravno u svakodnevnoj komunikaciji sa policijom smo čuli najrazličitije stvari. Uvek je pitanje količine. Čest način transporta droge su taksi vozila. U Srbiji bukvalno postoje dostavljači (iz poznatih dostavljačkih kuća, koji vam donose na kućnu adresu, gde se zna sve, pa i cenovnik. Pričamo o dostavljačima koji se formalno zaposle, a njihov glavni posoa je droga tačnije prenos droge- rekao je Mladen Nikolić u Novom jutru.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

- Dokle ide bezobrazluk dostavljača droge, govori i činjenica da su počeli da se pojavljuju oglasi da ukoliko se naruči nešto u određenom iznosu, kao nagrada se delila droga- rekao je Nikolić.

- Postoje sofisticirane tehnike prenosa droge. Jedna od tehnika je da se na promer rastvori kokain u vodeno stanje, pa se naprska na odeću i na taj način se prenosi preko granice i onda kada pređu granicu se radi kontra proces gde se kokain vraća u prvobitno stanje- rekao je Nikola Novak, vlasnik detektivske agencije u Novom jutru.