AKTUELNO

Posle današnjih pljuskova i grmljavine i grada u pojedinim delovima zemlje, prema najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila, sredinom sedmice će biti uglavnom suvo, a od četvrtka ponovo vrlo toplo.

Čubrilo kaže da je za vikend moguće novo pogoršanje vremena, padavine i manje zahlađenje, posebno na zapadu regiona. Očekuje da posle 27. septembra usledi period stabilnog, suvog i malo toplijeg vremena od proseka.

- U utorak se posle podne prvo na zapadu regiona, a zatim i nad središnjim i severnim delovima, očekuje premeštanje slabog, hladnog, fronta koji će usloviti destabilizaciju atmosfere uz pojavu grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda. Trenutno faktori nestabilnosti idu vrlo visoko i ukoliko bi takvi i ostali ponegde bi moglo biti i ozbiljnih nepogoda, ali videćemo procene nestabilnosti – najavio je Marko Čubrilo u vremenskoj prognozi.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

U zoni fronta u utorak vetar će biti u okretaju na jak i vrlo jak do olujan severozapadni uz osveženje. Maksimalne temperature će biti do oko +32 na istoku Srbije.

Suvo u sredu, ali svežije

U sredu će biti uglavnom suvo i malo svežije uz maksimalne temperature od +24 do +29 stepeni Celzijusa, zatim se očekuje ponovo vrlo toplo, lokalno i oko +31 stepeni Celzijusa.

- U subotu posle podne pod uticajem slabog, sekundarnog, ciklona na zapadu, jugu i jugozapadu regiona stiže naoblačenje uz kišu i grmljavinske pljuskove koje bi zatim zahvatilo veći deo regiona, samo bi se na istoku i jugoistoku Srbije uglavnom zadržalo suvo i toplo vreme. Tačna snaga tog osveženja još nije jasna, ali je izvesno da ono neće biti jako i da neće potrajati. Trebalo bi osvežiti, posebno nad zapadnim i središnjim delovima regiona te bi se maksimumi kretali do samo oko +12 na višim planinama Hrvatske i Bosne i Hercegovine, do oko +28 na jugoistoku Srbije – kaže Čubrilo.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Sveža jutra, magla i pa popodne temperature iznad proseka

Meteorolog najavljuje posle 27. septembra jačanje anticiklona koji bi do kraja meseca, a možda i duže doneo stabilno, suvo, ali manje toplo vreme.

- Jutra bi bila sveža uz sve češću pojavu magle i minimume od +6 do +16 stepeni Celzijusa, dok bi maksimalne temperature i dalje bile malo iznad proseka, verovatno od +19 do +26 stepeni Celzijusa – zaključuje Marko Čubrilo.