AKTUELNO

U odnosu na prošlu godinu broj stradalih u požaru i od eksplozija manji je za više od 5 odsto, dok je broj požara smanjen za 12 odsto, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić.

Možda procentualno izgleda malo, ali je to mnogo, kada je u pitanju broj požara i povređenih.

"Broj požara je daleko manji nego prošle godine, kao i broj stradalih, ali mi ne gledamo statsistiku već ćemo se i dalje truditi da požara bude što manje", rekao je gostujući na Javnom servisu Luka Čaušić.

I dalje imamo požare u kojima je ljudski faktor dominantan, požar zbog sveće, novogodišnja rasveta…

"Posla će i ubuduće biti sve više i više, godinu više ne možete da podelite po godišnjim dobima i sezonskim požarima, već moramo da budemo spremni za sve vanredne okolnosti. Letos smo prvi put imali superćelijske oluje, sada dolazi period godine kada možemo da imamo smetove, kada smo mi jedina nada i spas za zavejane ljude", navodi načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Godina najvećih ulaganja

Nedavno je primljeno novih 108 pripadnika vatrogasaca-spasilaca, a najavljen je i dolazak novih vozila.

"Trenutno se sprovodi selekcija za 300 novih kandidata, time će se broj spasioca popeti na 4.000 što je značajan broj. Ovo je najuspešnija godina po ulaganje u opremu i uopšte Sektor za vanredne situacije. Već smo obnovili ili izgradili više objekte širom Srbiji. Stiže nam 77 novih vatrogasnih kamiona, a već sledeće godine naručićemo još 50. Stigao nam je drugi helikopter za gašenje velikih požara, i sada imamo respektibilnu službu na nivou regiona", rekao je Čaušić.

Kada je reč o daljoj modernizaciji načelnik Sektora za vanredne situacije kaže da strateški idu u više pravaca.

Prvo moramo da nadoknadimo resurse, jer kada odete u neko mesto gde imate kamion iz '80-tih godina teško je govoriti o veštačkoj inteligenciji, ali mi pratimo trendove i siguran sam da ćemo imati jednu od najmodernijih službi

Načelnik Sektora za vanredne situacije još jenom je apelovao na građane da tokom grejne sezone obrate pažnju, da ne stavljaju odeću preko grejnih tela, da ne ostavljaju decu samu u prostoriji gde je grejno telo i izbegnu svaku situaciju u kojoj bi zbog nepažnje mogao da bukne požar.

Autor: