AKTUELNO

Govoreći o ubistvima koja su se dešavala 90-tih godina, Kristijan Golubović je rekao da je preteča bilo ubistvo Ranka Rubešića 1985. na istočnoj kapiji Beograda. Dodaje da su devedesetih padale glave raznih momaka, ali da je ubistvo Arkana uzdrmalo totalno javnost.

- Jako ubistvo koje je potreslo celu scenu i spregu između kriminalaca i vojno-bezbednosnih službi i države, bilo je ubistvo Đorđa Božovića Giške koji je ubijen na ratištu kao junak, a ustvari je bio mučki likvidiran – rekao je Golubović za Novo vikend jutri kod Jovane Jeremić na TV PINK.

Trivun Ivković, bivši zatvorski upravnik, rekao je da mu je jedan osuđenik, koji je u trenutku ubistva Giške bio pored njega sve ispričao iz prve ruke.

- Kada je Gišku metak pogodio, pao je njemu u naručje. To je bilo na ratištu, ali nije bilo u akciji, bio je atentat sa snajperom – rekao je Ivković.

Kako kaže, Arkanov doprinos je bio veliki u odbrani srpskog naroda. Dodaje da neće da ulazi u to ko je kakav bio, ali ne može da kaže da nije postojao veliki doprinos.

Foto: TV Pink Printscreen

- Arkan je u Bjeljini odradio veliki posao za Srbe – rekao je Ivković.

Novinarka Antonela Jelić je rekla da je rekla da je Giška ubijen na ratištu, ali da su pojedini čekali samo da se on pojavi kako bi ga likvidirali.

- To se zaista i desilo. To je nešto o čemu se i dan danas govori – rekla je Jelić.

Kako kaže, kada je ubistvo Arkana u pitanju, jeste činjenica da se on nešto slobodnije ponašao pre same likvidacije.

- On je i govorio da njega nema više ko da ubije u tom trenutku, ali eto desilo se nešto sasvim drugo. Ono što je za njega zanimljivo jeste da su svi govorili da se njegov život može podeliti na dva dela. Prvi deo je taj koji ga povezuje sa kriminalnim podzemljem, a drugi za službe – rekla je Jelić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, ono što je radio za državnu bezbednost Jugoslavije, radio je tajno, ali dodaje da, kada je počeo da radi za državnu bezbednost Srbije, sve je radio javno i on se time hvalio u kafanama u koje je izlazio.

- Desilo se da su 1983. godine dva policajca htela da ga hapse zbog nekog saobraćajnog prekršaja, kada je on upotrebio metke kako bi pucao u njih, kada je uhapšen i osuđen na 7 meseci zatvora. On je bio hapšen i bio je u zatvoru i u Zagrebu, nakon čega je i krenuo u rat – rekla je Jelić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je rekla da je Arkan imao i da mu je najveću logističku podršku ali i oružje nabavljao Badža, koji je bio umešan i u neka druga ubistva.

Kako kaže, Arkan je pokušao da napravi paravojsku, imao je i legitimacije sa njegovim potpisom koje je davao svojim pripadnicima i one su bile maltene identične službenoj bezbednosti.

- Činjenica je da je njegovo ubistvo izazvalo pravi protest u podzemlju, jer je posle njegovog ubistva došlo do mnogih likvidacija u podzemlju – rekla je Jelić.

Autor: