AKTUELNO

Pre nekoliko dana došlo je do izmena u osnovnim i srednjim školama. Doneta je odluka da će ocena iz vladanja od sada biti podjednako bitna kao i sve ostale ocene. Roditelji će moći da podnesu prijave ukoliko su nezadovoljni radom nekog profesora. Ovo su izmene pravilnika za osnovne i srednje škole o kojima je u emisiji "Prve info" govorila ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da je država u novembru mesecu prethodne fgodine donela izmene zakona o osnovnim i srednjim školama.

- Ministarstvo je bilo dužno da u roku od šest meseci donese pravilnik i konkretizuje zakonske odredbe koje smo tom prilikom doneli. Ima malo toga novog, ali procedure su urađene na drugačiji način jer je školama i do sada bilo omogućeno da na različite načine reaguju ako dete pravi prekršaj. Sada je sasvim jasno da od drugog razreda osnovne škole, pa kroz čitavo srednje školovanje, deca mogu dobiti i sniženu ocenu iz vladanja odlukom nastavničkog veća za slučaj da ispolje sve ono što se smatra neželjenim ponašanjem. U svakom polugodištu dva puta se dobija ocena iz vladanja, posebno za onu decu koja imaju problem i kod kojih je ta ocena snižena- rekla je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka je objasnila zbog čega je ta mera zapravo bitna.

- Često jako dobri učenici ispoljavaju pomalo bahata, neželjena ponašanja. Ne želim da ulazim u motive. Deca uče po modelu odraslih i mogli bismo da imamo posebnu temu o tome. Moramo u okviru školskog sistema raditi na toj vaspitnoj komponenti. Kad kažemo da je škola obrazovno-vaspitna ustanova, mi smo nažalost i u Ribnikaru zaključili da je taj vaspitni momenat bio na nižem nivou nego što je to željeno. Upravo ove izmene i dopune zakona bile su sa tendencijom da se pojača upravo ta vaspitna uloga. Nije cilj da dete dobije lošu ocenu iz vladanja, da bude stigmatizovano, ružno obeleženo i da kroz školovanje nosi pečat lošeg učenika. Mnogi učenici i roditelji su zainteresovani za uspeh, a malo smo zanemarili ono što se obično iz kuće nosilo, a to je vaspitanje. Škola mora da nađe način kako će ga podići na viši nivo- rekla je ministarka Đukić Dejanović.

Foto: FOTO: Univerzum HD Media/N.M.

Ona je objasnila da će ocena iz vladanja već od drugog razreda osnovne škole ulaziti u opšti uspeh i da ona može pokvariti uspeh.

- Na dva načina šaljemo signal i detetu i roditeljima. Nastavnik, dete i roditelj, na problemu koje dete eventualno ispoljava, imaju zajednički stav. Ocena je alarm da pokušamo da se dete vrati na pravi put i da vidimo koje to mere u konkretnom slučaju treba da preduzme odeljenski starešina, učitelj, nastavnik, a koje roditelj. Šta dete treba da radi na sebi? Njegovi drugari treba da budu uključeni u taj problem, kako bi se dete što pre vratilo na pozitivnu, povoljnu ocenu koja neće kvariti uspeh- rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Autor: